Cifra de afaceri a grupului Renault a scazut cu 7% anul trecut, dar profitul net a fost puternic afectat, scazand cu 78%, a anuntat grupul, in raportul financiar. Se vor reduce cu 20% investitiile, precizandu-se ca aceasta criza este de proportii masive si e imposibil de prevazut cand se va termina. Grupul va reduce cu 9.000 numarul de angajati si va ajunge la 120.000.

Anul trecut, cifra de afaceri a Renault Group a scazut cu 7%, de la peste 40 miliarde euro in 2007, la 37,79 miliarde euro. Francezii au reusit sa incheie anul trecut pe profit, rezultatul net a fost de 599 milioane euro, insa mult inferior celui din 2007 - 2,7 miliarde euro.

Renault va aloca pentru investitii un buget cu 20% mai mic anul acesta. Grupul va incerca sa micsoreze costurile fixe si va colabora mai mult cu Nissan tot pentru a economisi. Renault a inghetat deja proiectele din Tanger (Maroc) si Chennai (India), insa anul acesta va lansa opt produse noi, printre care noul Scenic si Clio restilizat.

Renault spune ca 2008 a fost un an contrastant, a inceput bine, pana in primavara totul parea in grafic, insa vanzarile au cazut in ultimul trimestru. Grupul a redus cu 1.700 efectivele de anagajati, iar alti 5.300 au facut demersuri sa plece. Per total, Renault va reduce cu 9.000 numarul de angajati anul acesta, de la 129.000, la 120.000 pe plan mondial. Din cei 9.000, doua treimi vor pleca voluntar, iar restul posturilor vor fi reduse pe cale naturala. Jumatate din cei care vor parasi compania vor fi din Franta.

Renault va accelera planul de reducere a cheltuielilor, dar spune ca se va concentra pe proiectul vehiculului electric, pe care alianta Renault-Nissan il va lansa in 2010.

Sandero nu se schimba la... pret

Reprezentantii Renault au spus, intr-o conferinta transmisa pe internet, ca in decembrie si ianuarie au fost discutii la varf, daca pretul Sandero sa fie micsorat, mai ales ca marcile concurente au scazut pretul, apropiindu-se de modelul francezilor. Totusi, Renault a decis sa nu modifice pretul, mai ales ca e cerere buna pentru model, in special in Germania, unde prima de casare in programul Rabla - 2.500 euro, este foarte atractiva. "Gama Logan este o insula de serenitate in mijlocul acestei crize", spun cei de la Renault.