Ford va investi 1,2 miliarde euro pentru proiectul din Romania si a solicitat BEI un imprumut de 600 milioane euro, suma din care 400 milioane de euro vor fi alocate direct uzinei de la Craiova, iar restul, indirect, in centrul de cercetare si dezvoltare al Ford Europa din Germania.

Astfel, suma de 200 de milioane de euro din creditul de la Banca Europeana de Investitii (BEI), aflat in prezent in analiza institutiei financiare, va merge la centrul din Germania, banii fiind insa folositi exclusiv pentru proiectele auto de la Craiova, a declarat Nadia Crisan, reprezentantul Ford Romania.

Restul de 600 de milioane de euro, pana la suma de 1,2 miliarde de euro, va reprezenta contributia directa a Ford Europa.

"Imprumutul pe care Ford l-a solicitat de la Banca Europeana de Investitii (BEI) este de 600 de milioane de euro, dintre care 400 de milioane reprezinta investitii directe la Craiova, iar restul de 200 de milioane sunt investiti in cercetare si dezvoltare in Germania, exclusiv pentru proiectele auto din Romania", a aratat Crisan.

Ea a reamintit ca investitiile directe de la Craiova la care Ford Europa s-a angajat prin contractul de privatizare sunt de 675 de milioane de euro si a precizat ca aceasta suma include cele 400 de milioane de euro pe care constructorul le va contracta de la BEI.

Statul roman va garanta institutiei de finantare europene 80% din suma pe care Ford o va investi direct in Romania (400 de milioane de euro - n.r.), adica 320 de milioane de euro, potrivit reprezentantului Ford.

Sursa: Mediafax