Noua taxa de poluare auto, redusa fata de valoarea triplata la sfarsitul anului trecut si dubla comparativ cu suma stabilita la momentul introducerii, in luna iulie 2008, a intrat in vigoare joi, 19 februarie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei de urgenta a Guvernului.

Taxa de poluare auto a fost redusa de Guvern cu o treime, raportat la valoarea triplata aplicata incepand cu 15 decembrie 2008, prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri.

Prin reducerea cu o treime, taxa de poluare auto ajunge la un nivel dublu fata de suma perceputa la data introducerii taxei pe poluare auto, in iulie 2008.

Premierul Emil Boc a precizat ca noua varianta a taxei va fi aplicata imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Actul normativ, publicat joi seara in Monitor, contine termene precise in care proprietarii de vehicule trebuie sa se incadreze pentru inmatricularea la vechea valoare a taxei a masinilor achizitionate inainte de 15 decembrie, data de triplare a taxei auto, sau pentru restituirea diferentei dintre vechea taxa si valoarea triplata.

Astfel, posesorii de masini second-hand de import care au cumparat sau lansat o comanda ferma pentru un autovehicul inainte de 15 decembrie 2008, dar nu l-au inmatriculat, au la dispozitie 20 de zile calendaristice pentru a depune actele necesare achitarii taxei auto la valoarea veche, inainte de triplarea din decembrie.

Termenul de 20 de zile pentru depunerea actelor este calculat incepand de la data publicarii ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial, respectiv de joi, 19 februarie.

Diferenta dintre taxa auto triplata si taxa auto valabila in perioada 1 iulie - 15 decembrie 2008 va fi restituita contribuabililor, la cerere, in termen de 45 de zile de la data depunerii unei cereri in acest sens si a documentatiei necesare.

In vederea calcularii cuantumului taxei la nivelul din iulie, cererea si documentele, inregistrate la autoritatea fiscala competenta, se completeaza in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, cu cartea de identitate a vehiculului si, in cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a acestora, precum si rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" ori rezultatul evaluarii individuale.

Procedura de restituire se stabileste prin ordin al ministrului Mediului si ministrului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la data publicarii ordonantei.

Persoanele care au achizitionat autovehicule in vederea inmatricularii in Romania dupa data de 15 decembrie 2008 si care au achitat taxa pe poluare pana la data intrarii in vigoare a ordonantei, respectiv 19 februarie, nu vor beneficia de prevederile acesteia.

Sursa: Mediafax