General Motors a prezentat la salonul auto de la Geneva masina electrica Ampera, versiunea europeana a lui Chevrolet Volt. Ampera va ajunge in Europa spre finalul lui 2011, autonomia cu motorul electric este de 60 km, iar cel pe benzina o duce la mai mult de 500 km, cu emisii mici de CO2. Seful GM Europe nu a putut evita discutiile legate de situatia grava a companiei si a estimat ca piata auto va merge prost si anul viitor.

Ampera poate merge 60 km datorita unei baterii litiu - ion de 16 kWh in forma de "T" si gratie motorului electric. Daca intra in functiune si motorul pe benzina, autonomia se prelungeste la 500 km, emisiile de CO2 sunt de 40g/km iar consumul mediu ar trebui sa fie de aproape 6 litri/100 km.

Carl Peter Forster, seful GM Europe, spune ca masina e ideala pentru cei care fac zilnic naveta mai putin de 50 km. Acestia nu vor pune niciodata benzina in rezervor pentru ca-si vor incarca masina la priza de acasa. Producatorul anuntase ca incarcarea masinii dureaza cam trei ore la 240 V.

Ampera va iesi pe piata europeana in 2011 la sfarsit, iar in 2012 va fi cu volan pe dreapta in Marea Britanie. Nu se stie mare lucru de pret, insa informatiile neoficiale care se refereau la Volt, indicau valori destul de ridicate: 30-40.000 dolari. Pana la momentul lansarii sunt aproape trei ani in care se pot schimba multe.

Trebuie spus ca spre deosebire de masinile hibride stil Prius, Ampera va fi propulsata exclusiv de motorul electric. Motorul pe benzina nu conduce niciodata direct rotile, ci furnizeaza energie pentru propulsorul electric.

Seful GM Europe spune ca piata auto va merge prost si in 2010, dar saluta initiativele mai multor guverne europene care au lansat programe de tip Rabla.

Iata un mic film cu Ampera