Bugetarii nu renunta la salariu de merit si la plata orelor suplimentare

Bugetarii sunt dispusi sa renunte la unele sporuri, nu si la salariul de merit si la plata orelor suplimentare. Un nou proiect de Ordonanta de Urgenta privind cheltuielile din sistemul bugetar mentine, intre altele, sporul de 10% de limbi straine pentru angajatii MAE si cel de 75% pentru functionarii care gestioneaza fonduri europene, scrie NewsIn. Pana in 15 martie, fiecare confederatie sindicala urmeaza sa faca propuneri privind forma finala a Ordonantei. Ieri, profesorii au spus ca nu renunta la cei 100 de euro pentru carti, iar polistii ca nu accepta sa piarda salariul de merit si orele suplimentare.

Restantele la credite au avansat rapid

Criza economica face tot mai greu de achitat rata lunara la banca. In ianuarie, s-a accelerat puternic ritmul de crestere a datoriilor celor imprumutati in valuta. Soldul acestora a urcat la 46%. Restantele la imprumuturile in lei au crescut cu peste 10,6% fata de decembrie 2008, arata datele BNR. In continuare, mare parte a creditelor in lei este luata de firme, in timp ce persoanele fizice prefera imprumuturile in valuta.

Erste Bank garanteaza reinnoirea liniilor de finantare pentru BCR

Grupul financiar austriac Erste Bank, actionar majoritar al BCR, a dat asigurari ca va finanta in continuare banca din Romania. Directorul executiv al Erste i-a trimis o scrisoare guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, in acest sens. Presedintele Traian Basescu declara, in urma cu trei zile, ca unele dintre bancile straine cu afaceri in Romania i-au transmis scrisori, spunand ca nu vor intrerupe finantarea.

Profitul CEC Bank, mai mare de cinci ori fata de 2007

Profitul CEC Bank a crescut de aproape cinci ori in 2008, arata datele institutiei. Anul trecut, activele bancii au urcat cu aproape 25%. Soldul creditelor a avansat cu peste 50%, la 8 miliarde de lei. In ultimele trei luni, institutia a acordat credite mai alers IMM-urilor, pentru agricultura si administratiile locale. CEC are circa 6.600 de angajati.

Solutie buy-back pe piata imobiliara

Dezvoltatorii imobiliari imprumuta strategiile constructorilor auto pentru a reusi sa mai vanda totusi ceva. Ei promit ca vom putea cumpara o casa noua prin metoda buy-back, platind o parte din pret cu vechea locuinta. Astfel de tranzactii ar urma sa poata fi facute chiar din aceasta luna, dupa cum a declarat un consultant imobiliar citat de HotNews.ro.

Vanzari record pe piata auto din Germania

In Germania, luna februarie a fost cea mai buna din ultimii 10 ani la vanzarile de masini noi. Programul Rabla, cu o prima de casare generoasa, a urcat piata cu 22%, scrie BBC. Dacia, Renault sau Opel si-au crescut productia pentru a face fata comenzilor. In schimb, de peste ocean, numai vesti proaste. Gigantul General Motors a anuntat o scadere a vanzarilor cu 53% luna trecuta. A fost cel mai slab februarie din ultimii 47 de ani. Si grupul Ford a aratat ca vanzarile sale in Statele Unite s-au injumatatit in februarie fata de aceeasi luna din 2008. Si vanzarile Chrysler au scazut cu 50% si compania nu exclude posibilitatea de a cere protectia legii falimentului.

Numarul somerilor din Spania a urcat la 3,5 milioane

Numarul somerilor din Spania a fost în februarie de 3,48 milioane, maximul ultimilor 13 ani. Potrivit BBC, numarul celor fara loc de munca a crescut cu 50% in ultimul an. Analistii estimeaza ca vor fi 4 milioane de someri la vara, in contextul in care criza economica se adanceste. Spania are acum cea mai mare rata a somajului din Uniunea Europeana: 13,9%. Comisia Europeana a prognozat ca aceasta rata va ajunge la 16,1% in 2010 si 18,7% in 2011. Pe de alta parte, Elvetia a intrat in recesiune in ultimele trei luni din 2008. Economia s-a contractat cu 0,3%.

Noi minime istorice pe bursele europene

Pietele europene au inchis din nou pe rosu, ieri, dupa anuntarea unor noi indicatori economici negativi. Principala victima a fost bursa de la Londra care a incheiat in scadere severa: 3,14%, cel mai mic nivel din ultimii 6 ani. Indicele care include actiunile celor mai mari companii europene a atins cel mai redus nivel din istoria sa. La Bucuresti, bursa a scazut, insa, usor. Aceeasi tendinta a avut-o si bursa americana.

Si, din agenda economica a zilei:

Presedintele Traian Basescu se întâlneste cu reprezentanti ai unor institutii bancare pentru discutii despre continuarea finantarii economiei

La Bruxelles, presedintele Comisiei Europene vorbeste despre reglementarea sistemului financiar inainte de summit-ul G20 de la Londra

Iar presedintele Federatiei constructorilor europeni de automobile prezinta rezultatul discutiilor cu Comisia Europeana privind ajutorarea sectorului auto