Guvernul rus va dezvalui un program prin care subventioneaza dobanzile pentru cei care-si iau imprumuturi pentru a cumpara masini mai ieftine de 9.700 dolari, noteaza The Moscow Times. In lista celor 30 de masini eligibile se afla si Logan, programul are un buget de 55 milioane dolari, insa sumele maxime ce pot fi economisite de participanti abia vor depasi 1.000 dolari.

Vladimir Putin a cerut ministrului industriei sa puna la punct un program cu un buget de 55 milioane dolari care sa faca imprumuturile auto mai acceptabile. Ministrul industriei a anuntat ca de program vor putea beneficia 150.000 de oameni anul acesta, persoane care doresc sa-si ia masini mai ieftine de 9.700 dolari.

Ministerul a intocmit o lista de 30 de modele agreate, mai ieftine de 9.700 dolari, lista pe care se afla masini Lada, insa si modele produse in Rusia, cum ar fi Ford Focus si Renault Logan. O diagrama publicata pe site-ul ministerului rus al industriei arata ca un cumparator care da un avans de 30% pentru o amsina de 9.700 dolari poate economisi cam 1.200 dolari in trei ani prin intermediul programului ce se va desfasura prin bancile de stat Sberbank si VTB.

Analistii spun ca ministrul a gresit calculele, fiindca bugetul este prea mic incat sa poata fi aplicat la 150.000 de imprumuturi. La bugetul anuntat, 55 milioane dolari, numai 47.000 de oameni vor putea sa primeasca subventii de cate 1.200 dolari.

Un sondaj al agentiei VTsIOM arata ca numai o zecime dintre rusi au de gand sa-si ia masina in urmatorii trei ani, iar dintre ei, 40% nu stiu cum vor face asta, in timp ce o treime vor sa ia credit.