Producatorul suedez de componente auto Plastal, care are 6.000 de angajati in Europa - a intrat in procedura de faliment, dupa ce comenzile au scazut drastic din cauza crizei. Desi fondul de investitii Nordic Capital, care detine 90% din companie, a facut o infuzie importanta de capital in ianuarie, pietele au scazut cu 40% in primele doua luni, iar situatia a devenit dramatica.

Insolventa nu a mai putut fi evitata, iar un tribunal suedez va numi curand un administrator judiciar. Compania produce componente din plastic si are clienti precum Ford, Volvo, Daimler, Audi, Volkswagen si BMW.

Plastal, cu sediul la Goteborg, a vandut anul trecut de 1,3 miliarde euro si are patru centre de cercetare si 30 de fabrici pe plan mondial. In Germania sunt noua uzine, in Spania - cinci, in Italia - patru, iar in Suedia - trei. Plastal mai produce in China, Belgia, Norvegia, Polonia si Marea Britanie.

"Pietele auto sunt in cadere libera, falimentul este ultima solutie", au declarat cei de la Nordic Capital, cerand scuze angajatilor, pentru neplacerile create.