Prima de casare este un "instrument periculos" care poate antrena un "efect contrar" asupra pietei, a avertizat directorul general al Peugeot-Citroen, Christian Streiff, intr-un interviu publicat vineri de un cotidian german si citat de AFP.

"Prima de casare este un instrument periculos. Cand va fi eliminat, momentul nu va fi deloc usor" pentru constructori, a declarat Streiff, pentru Suddeutsche Zeitung.

Directorul constructorului francez se teme de un "efect contrar" asupra vanzarilor de automobile in momentul in care prima de casare aplicata de mai multe state europene nu va mai fi platita.

In Franta, de la inceputul lunii decembrie, cumparatorul unei masini noi si putin poluante primeste o prima de 1.000 de euro in cazul in care caseaza un vehicul mai vechi de 10 ani.

"Primele de casare sunt utile pentru stabilizarea pietelor. Sistemul functioneaza bine in Franta, in Germania, unde vanzarile de masini nu s-au prabusit, asa cum s-a intamplat in Spania", a precizat insa Streiff.

In Germania, unde prima de casare este de 2.500 euro, Peugeot a inregistrat o crestere a comenzilor de 100%, a precizat marti directorul general al grupului Peugeot, Jean-Philippe Collin.

In Romania, prima de casare este de aproximativ 900 de euro.