Michelin, Continental si Yokohama Rubber au anulat contracte pe termen lung pentru achizitia de cauciuc indonezian necesar productiei de anvelope, dupa ce scaderea cererii din industria auto i-a fortat sa-si reduca stocurile, noteaza Reuters. Masura este una extrema, iar presiunea de pe piata creste.

Reprezentantii Yokohama au spus ca aceste contracte din Indonezia nu sunt definitiv suspendate, ci se poarta practic discutii cu furnizorii indonezieni de cauciuc pentru reducerea volumelor comandate.

Criza a fortat constructorii de masini din toata lumea sa scada productia, deoarece cererea tot mai redusa determina marirea stocurilor. Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile estima recent ca productia de masini se va diminua cu 25% anul acesta in Europa, iar producatorii de anvelope sunt direct afectati. "Nu s-a mai intamplat pana acum ca producatori respectabili de anvelope sa anuleze contracte pe termen lung, insa acum, in criza, orice e posibil", spune un broker din Jakarta, citat de Reuters.

70% din vanzarile mondiale de cauciuc natural sunt destinate industriei auto, Thailanda fiind cel mai mare producator, urmata de Indonezia.