Taxa auto de prima inmatriculare ar putea disparea cel tarziu in toamna acestui an, urmand sa fie inlocuita de un impozit anual, calculat in functie de capacitatea cilindrica si emisiile de CO2, impozit care ar urma sa fie aplicat si la motociclete, a anuntat marti ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, la un eveniment Lexus.

"Se lucreaza la un proiect de lege, dar intrarea lui in vigoare va fi corelata cu viteza Parlamentului. Este clar ca noua taxa auto nu va fi promovata printr-o ordonanta de urgenta, ci prin lege", a precizat el.

Ministrul spera ca legea va trece de Parlament inainte de vacanta parlamentara de vara sau cel tarziu in sesiunea de toamna, insa se asteapta ca legea sa aiba multe amendamente - "lucru bun", spune el, fiindca "nimeni nu are solutia ideala in aceasta problema".

Nemirschi a precizat ca noul proiect de taxa va fi inspirat de modele europene precum cel din Germania. O noutate este faptul ca impozitul anual va fi platit si de proprietarii de motociclete, care vor fi taxati in functie de emisiile de CO2.

Dupa ce noua lege va intra in vigoare, taxa de prima inmatriculare va disparea, practic, urmand ca noul impozit anual sa tina cont de cilindreea masinii si de emisiile de CO2.

Referitor la programul Rabla, ministrul a spus ca lista cu dealerii agreati si cotele acestora - in prima etapa, 20.000 de locuri - vor fi aprobate si publicate in cursul acestei zile.