Duster, un concept neobisnuit de futurist penbtru o Dacie, a fost gandit de designerii care lucreaza la Bucuresti. Acestia au facut concurs, a fost ales un desen, iar dupa un an a aparut la Geneva masina de tip crossover Duster. Ea nu va ajunge in productie in forma aceasta, dar elemente din partea frontala, de la faruri si o parte din liniile orizontale ar putea sa ajunga pe viitoarele Dacii de serie.

La inceputul anului trecut designerii angajati la centrul Renault din Capitala au participat la un concurs. Dupa trei saptamani a fost ales desenul castigator care peste un an avea sa devina realitate, prin conceptul Duster.

"Le-am cerut oamenilor sa creeze un model care nu exista in gama Dacia, ceva care sa se adreseze romanilor tineri si sportivi carora le place sa se plimbe in weekend fie la mare fie la munte". a spus Patrick Lecharpy, sef design avansat la Renault, la evenimentul de prezentare a conceptului in Bucuresti.

Ar fi scump ca Duster sa fie produs exact asa, insa elemente de pe el vor ajunge pe viitoarele modele Dacia. De fapt, Duster vrea sa deschida o noua imagine de marca, mai stilata, iar elemente din partea frontala, de la faruri si o parte din liniile orizontale ale conceptului ar putea sa se regaseasca pe modele din viitor ale Dacia.

Centrul de design din Bucuresti a fost inaugurat in iunie 2008 si are 20 de oameni, de diverse nationalitati: romani, bulgari, rusi, sloveni, unguri, turci, francezi. Ei au creat designul, machete din ploiestiren si materiale mai dure iar partea finala de constructie s-a facut in Franta.

Masina are 4,25 metri lungime, cam cat Logan berlina, si are patru locuri. Duster, spun cei de la Dacia "este un crossover ingenios. Vazut din partea soferului, Duster este un coupé sportiv. Vazut din partea pasagerului, Duster este un MPV (Multi Purpose Vehicle) avand doua usi cu deschidere in sensuri contrare".

Duster are in fata o bara de protectie mare strapunsa de doua prize de aer orizontale. Conceptul are jante din aluminiu de 21 de inchi si un motor diesel 1,5 litri 105 CP care va avea uin consum mediu de 5,3 litri/100 km si emisii de 139 g/CO2 pe kilometru.

SUV-ul Dacia va iesi pe piata in 2010, si ceva elemente de pe Duster se vor regasi pe el. Insa, tot zilele acestea va fi luata si o alta decizie importanta de dessign, urmand sa fie ales "desenul" castigator care va infatisa viitoarea generatie Logan.