Ministrul german de externe Walter Steinmeier a declarat ca statul german ar putea extinde celebrul program Rabla care a facut furori in Germania, daca piata va continua sa mearga prost, noteaza Reuters. Autoritatile germane nu au decis nimic in acest sens, insa un ziar german a scris ca e posibil ca bugetul programului sa fie suplimentat cu inca un miliard de euro, adica 400.000 de locuri.

"Daca lucrurile raman dificile nu vom putea sa renuntam la singurul stimul economic pentru industria auto", a spus ministrul german de externe in fata muncitorilor de la Volkswagen.

Ziarul Rheinische Post scrisese ca guvernul german intentioneaza sa suplimenteze bugetul programului Rabla cu un miliard de euro, pana la 2,5 miliarde euro.

E de asteptat ca bugetul din prezent, care permite participarea a 600.000 de persoane, sa se epuizeze in aprilie, iar daca se va mai adauga un miliard de euro, numarul celor care vor folosi programul Rabla german va ajunge la un milion de persoane, pe o piata unde se vand anual 3 milioane masini noi.

Statul german da 2.500 euro pentru cei care doresc sa-si schimbe masina mai veche de noua ani, cu una nou-nouta. Numerosi producatori auto, precum Opel, Volkswagen sau Dacia, si-au marit productia pentru a face fata cererii din Germania, iar alte tari mari de pe continent au luat masuri similare pentru a stimula vanzarile de masini care scazusera puternic.

Oficialii Dacia declarau recent ca exista pericolul ca cererea de Sandero in Germania sa nu poate fi satisfacuta in totalitate, deoarece e posibil ca nu toate masinile sa ajunga la timp, iar nemtii se pot inscrie la mai multe marci simultan si vor lua prima masina care e disponibila.