Modelul de tip crossover X1 de la BMW va ajunge in showroom-urile din tara la sfarsitul acestui an, iar livrarile se vor face de la inceputul lui 2010, a declarat Bernd John, director general al BMW Romania, la evenimentul de lansare a unei carti despre istoria marcii.

X1 a fost prezentat sub forma de concept la salonul auto de la Paris toamna trecuta, iar in toamna acestui an va fi prezentat in versiunea de productie la Frankfurt. X1 va fi cu putin mai mic decat X3, model care va creste in marime la generatia viitoare, Seria X, din care fac parte modelele X3, X5 si X6, a realizat anul trecut jumatate din vanzarile marcii in Romania, iar John considera ca anul acesta procentul va creste la 60%, iar cel mai vandut model al marcii va fi X6, lansat anul trecut.

BMW are in Romania 14 dealeri, iar planul nemtilor este sa ajunga la 20-22 de dealeri in 2011, mai ales ca sunt multe orase neacoperite, iar dorinta germanilor este ca potentialul client de BMW sa aiba cat mai putini kilometri de mers pana la cel mai apropiat showroom.

Anul trecut in tara s-au vandut peste 2.400 de masini BMW, scadere de 10% fata de 2007. Cel mai vandut model a fost X5 care si-a gasit aproape 900 de clienti, in timp ce seria 3 s-a vandut in peste 600 de exemplare. Anul acesta tendinta s-a inversat, iar vanzarile au scazut cu 59% in primele doua luni, la 152 de masini. X6 a devenit cel mai vandut model al marcii, cu 70 de unitati.

Seful BMW Romania nu a dat previziuni pentru anul in curs, insa spune ca planurile de expansiune nu vor fi blocate de criza deoarece aceasta va trece pana la urma. El spune ca, desi vanzarile sunt mici comparativ cu anul trecut, se simte deja inceputul unei revigorari si tot mai multi merg in showroom-urile BMW, dar si in ale concurentilor Audi si Mercedes.

Declaratiile au fost facute la evenimentul de lansare a cartii "Never Stand Still", scrisa de Alexandru Dobai, volum care prezinta in 300 de pagini istoria marcii, cu fotografii, trecere in revista a tuturor modelelor, specificatii tehnice si povestiri. Autorul a declarat ca a inceput in anii '80 documentarea pentru volumul care in curand va ajunge si in librarii.