Chrysler are sansa sa mai primeasca ajutoare din partea autoritatilor americane numai daca in cel mult 30 de zile va incheia o alianta cu Fiat, au spus reprezentantii Casei Albe, citati de The New York Times. Pe de alta parte, General Motors are 60 de zile pentru a prezenta noi planuri prin care sa demonstreze ca poate deveni viabila, dupa ce planurile din prezent nu au convins administratia Obama.

Chrysler nu poate supravietui singura, au conchis reprezentantii Casei Albe - citind planul de redresare - si trebuie sa gaseasca un partenner, mai exact Fiat, pentru a avea vreo sansa sa primeasca 6 miliarde dolari ajutoare, Chrysler trebuie in maxim 30 de zile sa incheie alianta cu Fiat.

Cele doua companii au purtat cateva luni discutii, pentru o alianta de 10 miliarde dolari. Fiat ar urma sa preia 35% din Chrysler, fara a face insa o infuzie de capital, dar va pune la dispozitia constructorului american tehnologiile sale si reteaua de distributie.

Nici General Motors nui sta deloc bine. Dupa ce autoritatile i-au evaluat planul de redresare au spus ca GM a facut progrese, dar nu suficiente. Concluzia a fost ca trebuie facute restructurari la sange, iar compania are 60 de zile pentru a prezenta un nou plan cu masuri clare de reducere a costurilor.

Miza este mare, GM a primit ajutoare de 13,4 miliarde dolari si mai vrea inca 16,6 miliarde dolari. Ca dovada ca nu glumeste, administratia Obama i-a cerut explicit lui Rick Wagoner, CEO al General Motors, sa demisioneze, iar acesta a acceptat, fiind inlocuit de Fritz Henderson.