Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

BNR lasa mai multe lichiditati bancilor. Se va relansa creditarea?

Bancile vor avea mai multi bani de luna viitoare si, teoretic, ar putea relansa creditarea. Aceasta, in urma deciziei de ieri a Bancii Nationale de a reduce la zero rezervele minime pentru pasivele de peste 2 ani, fata de 40% in prezent. Sumele de care vor beneficia institutiile bancare se ridica la 6 miliarde de euro, spun analistii. Ei considera ca decizia BNR ar trebui, totodata, sa reduca presiunile asupra leului. Tot ieri, Banca Nationala a decis sa mentina dobânda de politica monetara la 10% pentru a sustine in continuare leul. Ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta, cu scadenta mai mica de doi ani, au ramas la acelasi nivel, de 18%, respectiv 40%.

Curs leu/euro, de partea leului: 4,2348

Leul a continuat sa se aprecieze, ieri, in fata monedei europene, spre deosebire de celelalte valute din regiune. La cursul oficial cotatia a coborat pana la 4,23. Pana la sfarsitul zilei insa, moneda nationala s-a depreciat, depasind 4,24 unitati pentru un euro. Fata de dolar, leul s-a apreciat semnificativ pana la 3,18.

Nu mai sunt masini Dacia pentru prima etapa a programului Rabla

Dacia dezgheaza piata auto de la noi, dupa ce a uimit in Germania prin vanzari spectaculoase. La numai doua saptamani de la inceperea primei etape din acest an a programului Rabla, marca si-a epuizat deja cota primita, de 1.700 de masini, potrivit datelor Ministerului Mediului, citate de NewsIn. La celelalte marci vanzarile merg insa cu frana trasa. Niciunul dintre producatori nu a reusit sa vanda mai mult de un sfert din cota primita.

CNP: Crestere economica -3% in ianuarie-martie

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru primul trimestru din acesta an o crestere economica negativa, de -2,9%. Potrivit unui document citat de Mediafax, industria ar urma sa aiba cel mai mare declin, 10%. Sectorul constructiilor este creditat in continuare cu un avans, chiar daca mult mai mic, de 2,5%. Pe de alta parte, in zona euro, inflatia va incetini in martie la minimul istoric de 0,6%, potrivit Eurostat.

Noul proiect privind cumulul pensiei cu salariul de la stat se discuta azi in Guvern

Premierul Emil Boc nu renunta la ideea de a interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. Guvernul va discuta chiar in sedinta de astazi un nou proiect pe aceasta tema. Primul ministru a anuntat aseara, intr-o emisiune la postul public de televiziune, ca numai pensionarii care primesc mai putin de un salariu mediu brut pe economie, adica circa 1.700 de lei, vor mai putea sa aiba si pensie si salariu de la stat. Pentru 2010, salariul mediu brut este putin peste 1.800 lei, potrivit Comisiei de Prognoza. Actul normativ ar urma sa ii vizeze mai ales pe cei care au iesit la pensie dupa legi speciale, precum personalul din armata, politie si diplomatie.

Ce scumpiri si ieftiniri a adus 1 aprilie

La capitolul taxe, impozite si pensii luna aprilie incepe atat cu vesti bune cat si cu rele. De astazi, punctul de pensie este mai mare cu 3%. Totodata, Guvernul introduce pensia minima garantata de 300 de lei. De cealalta parte, medicamentele romanesti, tigarile si bauturile alcoolice se scumpesc. Medicamentele produse in Romania, costa mai mult cu 1%. Cele straine prescrise de medici s-ar putea, insa, ieftini cu 10%, in urma schimbarii modului de calcul al pretului. Un pachet de tigari costa, in medie, cu 40 de bani mai mult, din cauza majorarii accizelor la tutun. Guvernul a mai anuntat ca, anul acesta, nu va majora accizele la carburanti, gaze si energie.

BVB, in martie cea mai buna evolutie lunara din ultimii 4 ani

Bursa de la Bucuresti a crescut ieri cu 4%, incheind luna martie in urcare cu peste 24 procente, cea mai buna evolutie lunara din ultimii peste patru ani. Marile burse europene au inchis pe verde, plus 3%, datorita aprecierii titlurilor bancare. Si bursa din New York a terminat in crestere, investitorii ignorând scaderea cu 19% a preturilor locuintelor in SUA, in ianuarie, scrie Reuters. Indicii principali au castigat peste un procent.

Strategii de criza ale gigantilor auto americani

Ford le plateste clientilor rata la banca pentru credit auto, daca raman someri. Ajutorul va fi acordat pe un an de zile si nu va depasi 700 dolari lunar. In plus, producatorul ofera finantare cu dobanda zero la cateva modele. Prin aceasta strategie compania spera sa creasca vanzarile care s-au prabusit cu 48% in februarie. Si General Motors si Chrysler, aflati in prag de faliment, ofera finatare cu dobanda zero si fac mari reduceri.

Si, din agenda economica a zilei:

Sedinta de Guvern

Mugur Isarescu participa la o dezbatere in Parlament privind situatia economica si monetara

Michelin reia productia de anvelope la Zalau, oprita din cauza scaderii cererii