Autoritatile germane au decis triplarea fondurilor programului Rabla, de la 1,5 miliarde euro, la cinci miliarde euro, astfel ca doua milioane de oameni isi vor putea lua masini noi, primind o prima de casare de 2.500 euro, in schimbul renuntarii la masina mai veche de noua ani, noteaza AFP.

Programul Rabla german avea initial 600.000 de locuri, dar s-au inscris peste 1,2 milioane de persoane, ca dovada a succesului urias de care s-a bucurat initiativa pusa rapid la punct de autoritati.

Daca noul buget de cinci miliarde euro va fi epuizat pana la finele anului, programul nu va mai fi extins, insa nici prima de casare nu a fost redusa, asa cum se asteptau unele voci din piata.

Presa a scris recent ca succesul programului Rabla da deja dureri de cap autoritatilor, datorita bugetului tot mai mare. Programul a fost criticat de unii pe motiv ca i-a facut pe multi nemti sa-si ia masina, desi nu aveau nici cea mai mica intentia sa faca asta, insa au fost atrasi de prima de casare. Criticii spun ca nemtii si-au pierdut ratiunea si fac cheltuieli inutile.

Pe de alta parte, multi producatori auto si-au marit productia datorita programului, iar cei de la Dacia declarau recent ca sase luni de acum incolo au comenzi pentru program. Programul a ajutat in special masinile mici, gen Polo, Sandero si Fabia, iar piata a urcat cu 20% in februarie si 40% in martie, in conditiile in care alte piete mari scad dur.

In Germania se vand anual peste 3 milioane de masini noi. E foarte posibil ca anul acesta doua treimi din cei care-si iau autoturisme noi sa beneficieze de prima de casare.