Departamentul american al Trezoreriei a comunicat General Motors sa inceapa pregatirile necesare pentru o eventuala plasare sub legea falimentului pana la data de 1 iunie 2009, in ciuda faptului ca GM sustine ca isi poate restructura singur operatiunile, informeaza New York Times.

Obiectivul ar fi pregatirea constructorului auto pentru un faliment "chirurgical". Astfel, daca GM nu va putea ajunge la o intelegere cu detinatorii de obligatiuni GM, care cer schimbarea a aproximativ 28 de miliarde de dolari din datorii in actiuni, si cu sindicatul United Automobile Workers, care refuza sa faca concesii fara sacrificii din partea detinatorilor de obligatiuni, va fi creata o noua companie care va prelua activele "bune" ale GM, dupa ce compania depune cererea de plasare sub protectia legii falimentului.

Grupul de lucru reunit de presedintele Barack Obama pentru restructurarea sectorului auto a avut saptamana trecuta mai multe intalniri cu GM la Detroit si Washington. Se asteapta ca discutiile sa continue si saptamana aceasta, sustine cotidianul. GM insista ca o restructurare rapida este necesara pentru ca imaginea si vanzarile companiei sa nu fie afectate permanent.

Activele mai putin dorite, precum marcile auto, uzinele greu de vandut, ca si datoriile la fondurile de sanatate, ar urma sa ramana la vechea companie, care ar putea fi lichidata in anii urmatori.

General Motors a beneficiat deja de ajutoare federale in valoare de 13,4 miliarde de dolari. Managerii inca se straduiesc sa restructureze compania fara ajutorul justitiei, insa sunt pregatiti si pentru depunerea unei cereri de plasare sub protectia legii falimentului.