Britanicii care-si vor cumpara in 2011 masini electrice sau hibride incarcabile la priza vor primi subventii cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lire (circa 2.200 - 5.600 euro), ca parte a unui plan de 250 milioane lire pentru incurajarea tehnologiilor alternative. Suma nu este atat de mare cum pare deoarece vor fi eligibile numai modelele cu tehnologii mai performante, dar si mai scumpe.

Subventia nu este gandita pentru putinele modele electrice care se vand in prezent in Regatul Unit. Cele mai ieftine costa 8.000 de euro, media este de circa 13.000 de euro, insa cele mai scumpe masini electrice costa peste 90.000 de euro. Problema este ca sunt mici, au autonomie de cateva zeci de kilometri, iar viteza maxima e si ea redusa.

Insa, spun autoritatile, in 2011 va iesi pe piata o noua generatie de masini electrice, capabile de o autonomie decenta si care vor putea fi incarcate in mult mai putin timp decat cele sase-opt ore necesare in prezent.

Insa, noile masini electrice vor avea un mare dezavantaj: avand o tehnologie ultra-moderna, vor fi extrem de scumpe, iar fara subventii nu le va cumpara nimeni.

In plus, subventia se va aplica si pentru hibridele care se pot incarca si la priza. In prezent, Toyota Prius, cel mai vandut model hibrid, nu poate fi incarcat la priza, deci nu s-ar incadra pentru subventie.

Din cele 26 de milioane de masini din Marea Britanie, numai 0,1% sunt electrice, iar pentru ca numarul lor sa creasca trebuie instalata si o retea nationala cu puncte de incarcare.

Initiativa autoritatilor este criticata de multi care spun ca au fost date prea putine detalii, iar prioritatea este demararea programului Rabla care a ajutat cateva piete europene sa treaca pe plus. Se vorbea de o prima de casare de 2.000 de lire si e foarte posibil ca anuntul sa fie facut saptamana viitoare.