General Motors Corp. intentioneaza sa inchida temporar, in aceasta vara, majoritatea fabricilor din Statele Unite pentru o perioada de pana la noua saptamani, pe fondul deteriorarii vanzarilor si al majorarii stocurilor de masini, au declarat surse citate de AP.

Deocamdata nu se stie exact data la care vor fi inchise uzinele, dar sursele citate sustin ca ar putea fi vorba de luna iulie, cand productia este oprita, in mod normal, timp de doua saptamani, pentru adaptarea liniilor de productie la noile modele.

Sursele au preferat sa-si pastreze anonimatul, in conditiile in care muncitorii nu au fost inca informati despre intentia conducerii GM.

Purtatorul de cuvant al companiei, Chris Lee, a precizat doar ca GM isi anunta mai intai muncitorii, inainte de a face publice astfel de decizii.

Reprezentantii sindicatului United Auto Workers nu au comentat nici ei aceste informatii.

Mii de muncitori ar putea intra in somaj tehnic, dar isi vor primi in continuare cea mai mare parte a salariilor, conform contractului negociat de sindicat cu patronatul.

GM a primit ajutoare din fonduri publice de 13,4 miliarde dolari si va obtine inca 5 miliarde, fonduri suplimentare care vor ajuta companiei sa functioneze pana la 1 iunie, data limita fixata de administratia Obama pentru prezentarea unui nou plan de restructurare.

Numarul unu al industriei auto americane a anuntat deja ca va desfiinta 1.600 de posturi administrative pana la 1 mai.