Ministrul norvegian al finantelor sustine o propunere de interzicere a vanzarilor de masini noi pe benzina, in tara scandinava, incepand cu 2015, pentru a ajuta constructorii care vand masini ecologice, noteaza Reuters. Propunerea care apartine ministrului membru al partidului socialist, aflat in coalitia de la guvernare, a fost primita de unii cu reticenta, inclusiv de primul ministru.

Kristin Halvorsen, ministrul finantelor, spune ca propunerea e mult mai utila decat pare la prima vedere, deoarece marii producatori auto au acum probleme serioase, insa dupa ce se termina criza economica va trebui rezolvata cea climatica.

Din 2015 ar trebui interzisa vanzarea de masini ce merg exclusiv cu combustibili fosili, insa se va permite comercializarea acestor masini daca au si propulsie alternativa asigurata de motoare electrice sau hidrogen. Hibridele, precum Toyota Prius vor fi acceptate in continuare, noteaza Reuters.

Totusi, partidul socialist e un membru minoritar al coalitiei tripartite aflata la putere in Norvegia, coalitie condusa de laburisti. Propunerea are sanse mici sa treaca, din moment ce si prim-ministrul norvegian Jens Stoltenberg se opune.

Propunerea are ca scop incurajarea vanzarii de masini care folosesc metode ecologice de propulsie, iar ministrul finantelor spune ca daca va fi aprobata, ideea nu va afecta economia Norvegiei - tara care ocupa locul sase in topul exportatorilor de petrol.

In Norvegia are sediul o companie care produce masini electrice in volume mici -Think. Compania a fost detinuta cativa ani si de Ford, iar in prezent are nevoie de finantare pentru a rezista si incearca sa vanda in SUA o masina electrica de oras. Modelul Think City merge maxim 200 km dupa incarcare si ar putea ajunge la clientii din SUA cu 20.000 de dolari.