Chrysler, producatorul auto american aflat intr-o situatie disperata, va cere intrarea sub protectia legii falimentului, a spus un oficial al Casei Albe, citat de AFP. Presedintele Obama va face joi seara o declaratie pe tema situatiei din industria auto. Intrarea sub protectia legii falimentului nu inseamna oprirea activitatii Chrysler, ci autoritatile vor folosi procedura pentru a ajuta compania sa bata palma pentru o alianta cu Fiat, noteaza CNN.

Oficialul a spus ca Obama a decis ca producatorul va fi pus sub protectia legilor americane si va intra in faliment. Desi sindicatele au facut concesii pentru a se putea ajunge la un acord cu Fiat, creditorii nu au acceptat sa renunte la pretentii pentru a mai reduce datoriile producatorului auto.

O mare parte din cei 46 de creditori au respins oferta prin care li se dadeau 2,5 miliarde dolari pentru a ierta datorii de 6,9 miliarde dolari ale Chrysler.

Ziarul italian Corriere della Sera a scris recent ca Fiat ar fi semnat acordul de alianta cu Chrysler si va cumpara 20% din actiunile constructorului american.

Chrysler avea termen pana astazi sa bata palma cu Fiat, dar presedintele Obama a spus ca si daca producatorul va intra in faliment, se va face o restructurare rapida.

CNN scrie ca intrarea in procedura de faliment nu inseamna lichidarea Chrysler sau incetarea activitatilor companiei, iar administratorii judiciari vor profita de procedura pentru a face posibila o alianta cu Fiat.

Chrysler si Fiat au semnat in ianuarie un acord preliminar prin care italienii urmau sa preia 35% din Chrysler, fara a face vreo infuzie de capital.

Chrysler este al treilea mare producator auto american, iar actionarul principal este fondul de investitii Cerberus Capital Management care acum doi ani a cumparat 80% din companie, de la Daimler, contra 7,4 miliarde euro.