UPDATE: Fiat vrea sa formeze impreuna cu Opel si Chrysler o companie ce va deveni al treilea producator mondial de automobile
Sergio Marchionne, seful Fiat, vrea ca divizia auto a grupului sa fie separata de celelalte divizii si apoi sa fie unita cu operatiunile europene ale GM (Opel/Vauxhall si Saab) plus partea din Chrysler pentru care italienii au batut palma saptamana trecuta.
Noua super-companie ar avea venituri anuale de 80 miliarde euro si ar produce 6-7 milioane de vehicule, mai putin decat Toyota, cam la fel ca Volkswagen, dar peste Renault-Nissan si Ford.
Marchionne spune ca aceasta este solutia perfecta si spera ca pana la finalul lunii tranzactia sa fie incheiata, iar la vara noua companie ar trebui sa fie listata la bursa "Fiat/Opel suna bine, daca vor Opel intai, eu n-am nimic impotriva", spune seful Fiat.
Daca si autoritatile din domeniul concurentei isi vor da acordul, operatiunile din cele 10 uzine europene ale General Motors s-ar combina cu cele 11 uzine ale Fiat. Nemtii sunt prezenti in nordul continentului, italienii in sud. Opel avea 54.000 de angajati la finalul anului trecut in Europa, in timp ce Fiat avea 39.000. E de asteptat ca 8-9.000 de joburi sa fie eliminate dupa fuziune.
Marchionne va cere guvernelor unde Fiat si Opel au uzine sa acorde garantii pentru imprumuturi, italianul dovedind ca poate profita de criza si de puternica implicare a statului. Fiat va beneficia de sume importante si va obtine active valoroase ale GM, la preturi extrem de mici, de neinchipuit inainte de izbucnirea crizei. "E o solutie extrem de simpla la o problema spinoasa", conchide Marchionne.
Ramane de vazut daca nemtii vor accepta ideile lui Marchionne, nu va fi usor, mai ales ca sindicalistii Opel s-au declarat ingrijorati de o fuziune cu Fiat deoarece, spun ei, italienii sunt interesati de banii de la guvern si vor face concedieri masive.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Un grafic excelent de dinainte de achizitiile astea e aici:
http://tides.ws/wp-content/uploads/images/WhoOwnsWho/Who%20Owns%20Who.jpg
ca sa vedeti ce merci sunt detinute de cine