Premierul spaniol Luis Rodriguez Zapatero a propus declansarea unui program Rabla cu o prima de casare de 2.000 de euro pentru cei care renunta la masinile vechi pentru a-si lua modele noi, scrie AFP. Jumatate din prima de casare ar trebui platita de constructorii auto, iar restul de stat. Piata auto spaniola a scazut cu 40% luna de luna si un astfel de program era cerut cu vehementa.

Premierul a facut propunerea in fata Parlamentului si se vrea ca 500 de euro din prima de casare sa fie oferiti de autoritatile centrale, alti 500 de euro de catre guvernele regionale, iar restul de 1.000 euro de producatorul auto de la care este cumparata masina noua.

Masura a fost aniticipata de Renault, care in Spania ofera o prima de casare de 1.000 euro de la inceputul lui mai pentru cei care aduc spre casare un autoturism mai vechi de zece ani sau un vehicul comercial mai vechi de sapte ani si vor sa-si ia un Renault nou.

Anul trecut piata auto spaniola a avut cea mai mare scadere anuala din istorie, 28%, iar in primele patru luni vanzarile de masini noi s-au dus in jos mai rau, cu 44%.

Rata somajului in Spania a depasit 17% anul acesta, fiind cea mai mare din toate statele UE.

Toate pietele mari europene au declansat programe de tip Rabla, cel mai de succes este in Germania, unde sunt doua milioane de locuri, iar cel mai nou aprobat este in Marea Britanie, unde prima de casare este de circa 2.200 euro, din care statul plateste jumatate si industria auto restul.