VIDEO: Toyota a lansat a treia generatie a masinii hibride Prius in Japonia. Masina va ajunge la noi in iulie
Noul Prius este mai usor decat generatia a doua si dispune de un motor pe benzina mai puternic 1,8 litri, fata de 1,5 litri si de un motor electric. Preturile Prius in Japonia pornesc de la circa 21.600 dolari, in timp ce ale Insight de la circa 19.700 dolari.
Toyota continua sa vanda si a doua generatie Prius, la preturi comparabile cu Insight. Prius este mai mare decat Insight, este mai spatios si are un consum mediu mai mic, 4,6-4,9 litri/100 km, fata de 5,5-5,8 l/100 km.
Modelul concurent Insight al Honda s-a lansat deja in Japonia, iar vanzarile din aprilie au fost mult peste asteptari - 10.500 de unitati, fata de 5.000 estimate.
Prima generatie Prius a fost lansata in 1997, iar pana in prezent s-au vandut 1,25 milioane de masini pe plan mondial.
In Romania se vinde in prezent a doua generatie Prius, care costa 25.500 euro. Si Honda are un model hibrid, Civic Hybrid, care costa 22.600 euro, TVA inclus. Si Lexus mai vinde hibride in tara, dar la preturi mult mai mari.
Iata un film cu lansarea noului Prius

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Problema principala este ca nu exista inca BATERII care sa au putere mare (densitate mare de energie/volum/greutate) la cost rezonabil.
Nu a fost in interesul marilor corporatii sa stiudieze problema iar texanii probabil au bagat bete-n roate la cercetarea in domeniul acesta.
Pana nu se rezolva pb bateriilor nici ca o sa vedem masini electrice peste tot.
O alta problema este si poluarea indirecta cauzata de masinile electrice.
In UK de exemplu o mare parte din electricitate vine din ....carbune asa ca daca ai folosi curent sa incarci bateria ai provoca mult mai multa poluare decat daca folosesti benzina.
Aceasta datorita "echivalentui " de carbune de ars pentru a produce acel curent tinand in calcul pierderile de 80% de la centrala electrica, la consumator si nivelul de poluare al carbunelui ars.
Sper sa vi se para interesanta nuantarea mea.
Atata vreme cat pretul intregului pachet nu va fi comparabil cu al unui automobil pe benzina, astea sunt doar masini pentru snobi care nu au ce face cu banii. La 20.000E imi iau o masina mult mai confortabila si incapatoare decat un Prius sau orice alta gluma de masina electrica "nepoluanta".
Apropo, stiti vreunul cat de poluanta este industria fabricarii bateriilor pentru masinile electrice?
E drept, ca motoarele electrice (cele cu magneti permanenti) pot antrena direct rotile, sau utilizeaza o cutie de viteze cu cel mult 2 viteze, deci pierderi foarte mici cu transmisia.
Bateriile sint in urma si pentru ca petrolistii au pus frina cind au avut ocazia (vedeti cazul Chevron-Texaco, si bateriile mari de NiMh, pe care incepuse Toyota sa le foloseasca la RAV4 EV), si cercetare in directia lor nu prea s-a facut, pentru ca s-a descurajat in orice chip productia de masini electrice.
Cit despre poluare, putem privi si altfel:
o centrala pe carbune poate atinge un randament de 35%.
0.35 * 0.93 (transport electricitate) * 0.8 (randament ciclu incarcare/descarcare) = 0.26, ( 26% ) eficienta carbune-roata in cazul electric
Plus, nu toata energia se obtine din carbune, si poluarea e mai usor de controlat si in afara oraselor.
Eficienta (jalnica) benzina-roata se situeaza cam sub 15%.
Nu sint specialist, sa ma corecteze cineva daca gresesc.
Adaugind si faptul ca la electric nu prea se strica nimic niciodata pe partea de motorizare, pe toata durata de viata a masinii, eu zic ca TREBUIE sa ne mutam cit mai repede pe baterii, si nu pe cucuri cu hidrogen.
Dar ce sa faci, daca cei care conduc lumea investesc sute de miliarde $ in lupta impotriva terorismului...
Toyota cu care m-am dat eu...a consumat in oras 5.5l benzina in conditiile in care am mers cu clima (climatronic)...si traficul a fost infernal in oras. Mai mult...era o liniste de mormint de la masina cu care mergeam eu. Intr-un cuvint...ca si comportament...boala curata...dementiala...
Foarte adevarat...urita...si interiorul...nu-m iplace...dar probabil ca la urmatoarea schimbare de masina...sa-mi iau ceva hibrid (daca pina atunci nu apare full electric)
Masina mea:
Consum mediu in Bucuresti aglomerat la Prius:
vara si iarna : 7,8-7,9 /100 KM
Primavara toamna: 6,5/100 km
In afara oras: pe drum national : 5,4/100 KM, pe autostrada (la viteza medie de 120 KM/h pana la Constanta 7l/100 km)
are 110 cp si poti sa depasesti decent dar nu e sportiva deloc. E silentioasa si cool dar e uratzica.
Ce e important este ca in trafic cand stai nu polueaza si consuma deloc, motorul pe combustie interna se opreste la orice oprire a autovhicolului (cu exceptia momentelor cand sunt 40 de grade afara, A/C la maxim si stai deja de 5 minute pe loc.
In opinia mea hibridul ramane o solutie de compromis care reduce consumul si poluarea, doar reduce semnificativ, atat. Viitorul va fi electric oricum. Si nu e departe. vedeti linkul de mai sus.
Pana atunci daca am avea mai multe hibride decat SUV cu motoare care compenseaza pentru alte lipsuri ale posesorilor ar fi mai bine un pic pentru toti.
Multumesc
Am diesel (5l/100)
Costul unei baterii este cam de 1500 EUR. Asta pentru ca singurele baterii schimbate in general sunt cele avariate in accidente. Din 2001 exista prius si pe majoritatea forumurilor se poate observa ca nu sunt probleme.
Pt D-ul Gica, il felicit pentru achizitionarea Loganului care consuma 4,5% (unde si in ce conditii nu stiu). II doresc sa aiba succes in viata si sa isi permita si masini mai bune. Nu cred ca este dansul in publicul tinta al masinilor ecologice si e clar ca suntem in filme diferite.
Performante dinamice superioare unui cuplu combinat de 400 N/m cat are Prius ma indoiesc sincer ca are Loganul :)
Masinile diesel sunt cauza pentru care nu pot circula cu geamurile deschise in oras. Si rablele vechi.
Un Logan Diesel polueaza mai mult decat un X5 4.4i pentru ca emite pulberi in suspensie cu nemiluita (google it). Lasati CO2-ul ca ala nu ne omoara.
Legat de Prius, e o masina anosta ca orice model Toyota, dar macar polueaza putin.