General Motors Europe a anuntat ca trei companii au depus oferte formale pentru Opel. E vorba de Fiat, de producatorul canadian de componente auto Magna si de holdingul mai putin cunoscut RHJ International, scrie AFP. Autoritatile germane vor comunica la inceputul saptamanii viitoare numele companiei pe care o prefera.

Despre Fiat s-a scris cel mai mult, italienii dorind sa-si uneasca operatiunile proprii cu cele ale Chrysler plus cu operatiunile GM din Europa, America latina si Africa de Sud. Totusi, sindicatele Opel se tem de aceasta solutie si spun ca Fiat va inchide sase uzine Opel din Europa si ar putea lasa 10.000 de oameni pe drumuri.

O alta oferta apartine producatorului de componente auto Magna International care vrea sa preia Opel impreuna cu compania rusa GAZ, a miliardarului Deripaska. Despre aceasta oferta s-a scris ca Magna ar dori ca Opel sa produca si masini pentru alte marci.

A treia oferta vine de la fondul de investitii RHJ International, cu sediul la Bruxelles, fond la care actionarul principal este cel care a creat fondul american de investitii Ripplewood. Seful sindicatelor Opel a spus ca planurile fondului in cazul unei preluari a Opel sunt extrem de interesante.

Timp mult nu mai este, daca pana la 1 iunie nu se ajunge la o intelegere GM va ajunge sa ceara intrarea sub protectia legii falimentului, cum a facut si Chrysler. Seful GM, Fritz Henderson, spune ca falimentul e cea mai probabila varianta, date fiind obiectivele pe care compania si le-a impus.