In cea de-a doua etapa a Programului Rabla, ce va incepe in jurul datei de 15 iunie, vor fi introduse autoutilitarele usoare de pana la 3,5 tone. In plus, o persoana va putea achizitiona cate autoturisme doreste, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, intr-o conferinta de presa.

Prezent la Mamaia, unde a participat la o adunare a motociclistilor din toata tara, ministrul Mediului a sustinut conferinta de presa chiar pe plaja statiunii.

Astfel, etapa a doua prezinta doua modificari. In primul rand, au fost introduse autoutilitarele usoare de pana la 3,5 tone. In al doilea rand, numarul de masini care pot fi achizitionate de o persoana nu mai este limitat la una singura, ci pot fi achizitionate oricate se doreste, cu conditia sa se inscrie in datele programului.

Aceste doua modificari se vor intampla dupa ce, miercurea viitoare, voi introduce in sedinta de Guvern o ordonanta de urgenta care sa-mi permita sa fac cele doua modificari, pentru ca trebuie sa modific OUG 217. Aceasta se va intampla saptamana viitoare si banuiesc ca, undeva dupa data de 10-15 iunie, a doua etapa a programului va intra in functiune cu numar nelimitat de autoturisme si cu autoutilitare usoare.

Intentia ministrului este sa scoata de pe piata 60.000 de rable, indiferent cu ce marci sunt inlocuite, indiferent ce proprietari le vor avea si le vor utiliza pe cele noi, a spus ministrul. In ajutorul beneficiarilor, s-a decis ca in program pot intra masinile mai vechi de zece ani dupa ce, pana in acest an, erau casate doar masini de 12 ani vechime sau mai mult contra primei de la stat, acum in valoare de 3800 lei.

Persoanele juridice vor putea intra in program abia in etapa a III-a, ce va demara la 1 septembrie.

Din punct de vedere al persoanelor juridice, aici lucrurile se duc un pic spre legislatia europeana si, avand discutii cu Consiliul Concurentei, aici trebuie aplicata schema de ajutor de stat, dar lucrul acesta se face in niste etape. Insa el va fi fezabil si va fi aplicat in a treia etapa. Suntem destul de avansati in discutiile cu Consiliul Concurentei, schema o s-o aplic pentru trei ani la persoanele juridice, asta inseamna ca va fi valabila pana in 2011.

Din cota de 60.000 (de autovehicule - n.red.) vom face o alocare de 10.000 pentru persoanele juridice, diminuand astfel cota la 50.000 pentru persoanele fizice.