Un Opel si mai multe intrebari
Cand s-a decis alegerea Magna International in defavoarea Fiat nu s-a petrecut altceva decat o aparenta incalcare a logicii. Daca insa vom patrunde putin mai mult in itele afacerii, vom putea intelege perfect "functionarea mecanismului".
Magna International, compania scoasa in fata va detine numai 20% din Opel, in timp ce banca ruseasca Sberbank va avea 35%. Restul de actiuni vor fi detinute de catre GM (35%) si salariatii Opel. Parca am fi asistat la una dintre privatizarile prin metoda MEBO. Evident, in aceasta ecuatie, toata lumea se intreaba ce are in comun un producator de piese cu o banca ruseasca si, mai ales, ce legatura are Sberbank cu Opel.
In aparenta, cele trei entitati par distincte, numai ca in intreaga increngatura a aparut "partenerul industrial" al Magna: OAO GAZ, constructorul de masini apartinand falimentarului Oleg Deripaska. Ei bine, aici se inchide cercul, intrucat Deripaska nu este nimeni alcineva decat cel care, in mai 2007, investea peste 1.54 mld. dolari in Magna International. O tranzactie pe care nu a mai putut-o sustine din cauza crizei.
Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.

“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Dezastruoasa prietenie ruso-germana nu se dezminte.
Germaniilor le este EXTREM DE FRICA sa nu incapa pe mana miliardarilor rusi diverse componente cheie din industria lor.
Totusi intr-o economie globalizata, nu poti sa opresti pe oamanii cu multi bani, chiar daca sunt ei rusi, chinezi, comunisti sau neocomunisti sa faca achizitii de actiuni la bursa, ori prin alte metode transparente ori netransparente la firme importante din economia Germaniei.
In lumea asta sunt mai multe metode prin care poti domina una sau mai multe natii. Metoda economica desigur este cea mai pajnica dintre ele.
Rusia si China sunt jucatori cheie in economia lumii si acum au resurse naturele si financiare care le pot valorifica de minune, indiferent de criza.
Va place sau nu va place, Germania este extrem de dependenta de oamenii de afaceri rusi.
Nemtii se opun prin diverse mijloace, dar nici rusii nu sunt usa de biserica, au diverse mijloace prin care tot intra in posesia la ceea ce isi doresc.