Chrysler a primit acordul justitiei americane pentru a-si vinde majoritatea activelor catre o noua companie conduisa de Fiat la care italienii vor detine 20% din actiuni, sindicatele 68%, iar guvernele din SUA si Canada vor detine 12%, scrie BBC. Noul Chrysler va iesi in cateva zile de sub protectia legii falimentului si va mai primi ajutoare de 8 miliarde dolari din partea autoritatilor pentru a se pune pe picioare.

Conform intelegerii, creditorii care aveau de recuperat 6,9 miliarde dolari de la vechiul Chrysler se vor multumi cu doua miliarde, iar Fiat va prelua 20%, nu va plati nimic pentru actiuni si are posibilitatea de a-si creste participatia la 35%. Italienii vor furniza tehnologie ecologica si le va fi deschisa piata americana.

Judecatorul Gonzales care a dat unda verde tranzactiei a spus ca alta solutie ar fi fost doar lichidarea Chrysler, iar prezenta guvernelor din SUA si Canada este necesara, deoarece piata nu ofera alternative. Cele doua guverne vor mai da ajutoare de opt miliarde dolari noii companii.

Chrysler a cerut intrarea sub protectia legii falimentului pe 30 aprilie, dar ar putea iesi de sub protectie in cateva zile. Au existat sute de obiectii la afacerea cu Fiat, venite mai ales din partea dealerilor care stiau ca vor fi inchisi