Un judecator american a dat unda verde aliantei Chrysler - Fiat care ar putea intra in vigoare joi, cu conditia sa nu apara o amanare cauzata de recursuri la Curtea de Apel. Conform planului de reorganizare, activele "sanatoase" ale Chrysler vor fi vandute unei noi companii la care Fiat va detine 35%, sindicatele 55%, iar guvernele din SUA si Canada vor detine 10%, noteaza AFP, citand documente obtinute marti. Totutsi, o serie de fonduri de pensii din statul american Indiana se opun tranzactiei.

Judecatorul Arthur Gonzalez a aprobat planul de reorganizare si estimeaza ca intelegerea va fi parafata joi, la ora 13 GMT. Judecatorul a recunoscut viabilitatea planului prezentat de Casa Alba si a tinut cont de faptul ca producatorul auto pierde 100 milioane dolari pentru fiecare zi de intarziere.

Judecatorul Gonzales care a dat unda verde tranzactiei a spus ca alta solutie ar fi fost doar lichidarea Chrysler, iar prezenta guvernelor din SUA si Canada este necesara, deoarece piata nu ofera alternative. Cele doua guverne vor mai da ajutoare de opt miliarde dolari noii companii.

Chrysler a cerut intrarea sub protectia legii falimentului pe 30 aprilie, dar ar putea iesi joi de sub protectia ei. Si presedintele Obama a laudat procesul extrem de rapid si a spus ca noua companie Chrysler va scapa de lucrurile negative din trecut.

O serie de fonduri din statul Indiana au facut apel, nemultumite de modul in care li s-au acordat compensatii creditorilor.

Noul Chrysler va detine activele "sanatoase", iar cele "toxice" vor ramane la vechiul Chrysler care va fi insarcinat sa le lichideze si sa returneze creantierilor sumele astfel recuperate, sub supravegherea justitiei.