Compania britanica Riversimple a prezentat o masina care foloseste drept combustibil hidrogenul presurizat si este capabila sa mearga 400 km cu un rezervor si sa atinga maxim 80 km/h, scrie Los Angeles Times. Masina cu doua locuri nu are emisii de CO2, ci elimina doar apa, insa compania planuieste sa inceapa abia peste patru ani productia, dar nu va vinde masinile, ci le va da spre folosinta contra unei taxe lunare. Britanicii spun ca lansarea e un pas important spre intrarea pe piata a masinilor de hidrogen, dar utilizarea lor este departe.

Masina de doua locuri cantareste 350 kg si poate atinge maxim 80 km/h. Compania spera sa inceapa productia in 2013, dar nu va vinde masinile, ci le va da spre folosinta unor clienti care vor plati circa 310 dolari pe luna. Riversimple estimeaza ca masinile vor putea fi utilizate 20 de ani si spune ca sunt destinate traficului urban iar atuul e legat de faptul ca singurele emisii ale masini sunt de apa.

Compania Rversimple a fost fondata de fostul pilot de curse Hugo Spowers, iar proiectul a fost sustinut financiar de stranepotul fondatorului Porsche.

Cand e vorba de tehnologie de propulsie alternativa in industria auto cele mai intalnite sunt masinile hibride care sunt pe piata de ceva timp, insa motorul electric nu are un rol prea important, iar masina are de multe ori un pret piperat. In plus, masinile 100% electrice inca nu au aparut in volume mari. Despre masinile pe hidrogen s-a vorbit mai putin, chiar daca ar putea fi optiunea cea mai ecologica pentru industria auto. Totusi, problemele legate de depozitare, distributie si reincarcare nu au fost rezolvate, astfel ca tehnologia e departe de liniile de productie.

Pana in prezent, conceptele pe hidrogen s-au dovedit a fi grele si scumpe, dar britanicii spun ca masina lor e cu totul altceva si reprezinta un mare pas spre viitor. Vehiculul are cate un motor electric in fiecare roata si este produsa din materiale compozite.

Ramane de vazut daca hidrogenul are un vitor in industria auto, problemele sunt multe, iar pana in 2013 cand va iesi masina, alte tehnologii alternative pot fi considerate mai interesante in piata.