APIA avertizeaza ca unele societati de asigurare forteaza posesorii de polite sa apeleze la ateliere auto neautorizate
Repararea automobilului in unitati neautorizate prezinta urmatoarele riscuri, subliniaza APIA, intr-un comunicat:
1. Calitatea reparatiilor nu corespunde normelor cerute de catre constructor, fapt ce duce la pierderea garantiei.
2. Neutilizarea de piese de origine poate conduce la afectarea performantelor si sigurantei automobilului. Acelasi risc poate apare si datorita faptului ca, din dorinta de a reduce costurile, reparatorii neautorizati de catre constructor nu respecta procesele tehnologice de reparatii.
3. Utilizarea de alte piese decat cele de origine si nerespectarea tehnologiei de reparatii conduce si la scaderea dramatica a pretului de revanzare.
Aceasta practica, spune APIA, se face in detrimentul proprietarilor de automobile care au platit cu constiinciozitate primele de asigurare, de multe ori la o valoare ridicata, tocmai pentru a li se intoarce un serviciu corespunzator, care in acest caz inseamna a beneficia de garantie de produs, de siguranta in trafic dar si de o valoare cat mai ridicata a autovehiculului la revanzarea sa.
"Consideram deci, ca este absolut incorect ca posesorii de polite de asigurare sa fie orientati spre astfel de alternative paguboase pentru ei si pentru care nu au fost consultati la emiterea si plata politei si cu atat mai putin pentru care nu li s-a cerut acordul", mai precizeaza asociatia industriei auto.
Esenta acestui mesaj este de a informa posesorii de automobile de drepturile pe care le au dar si de dezavantajele directe pe care le sufera prin acceptarea, de cele mai multe ori, in necunostinta de cauza, a acestor actiuni derulate de o parte a retelei de asiguratori auto, incheie APIA.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
APIA avertizeaza ca nu mai poate profita de pe urma tarifelor nesimtite ale service-urilor lor "autorizate".
APIA nu "avertizeaza", APIA se smiorcaie dupa bani nemunciti.
Mai mult ca sigur piesa + manopera m-ar fi costat la 1/2 in alt service
Daca firmele de asigurari incearca sa schimbe politica spagii romanesti (vezi modificarile aduse procesului de catre Allianz, Omniasig, Generali, etc.) sunt de condamnat, nu-i asa?
Pai haideti sa vedem ce se intampla de fapt:
Societatile de asigurari, pt ca au fost fraudate ani de-a randul din interior de proprii angajati care din salariu de 15 - 20 mil.luna au reusit in cativa ani sa aibe case si apartamente inchiriate din acest salariu.Din pacate, in companiile de asigurari nu exista vointa de a se face curatenie si se cauta vinovati externi.De vina sunt service-urile auto.Pai, la Omniasig unde am asigurare nu am fost intrebat in momentul in care am incheiat-o ca masina imi va fi reparata cu piese din dezmembrari aduse de catre MATEROM!am avut asigurare la Allianz Tiriac, insa mi-am schimbat de anul trecut asigurarea pt ca nu beneficiam de garantie la piese.Adevarul este ca exista o intelegere intre inspectorii de dauna si service-uri fantoma care nu au autorizatie RAR si care repara masini pt aceste companii.Spaga, coruptia si incompetenta isi are cuibul in aceste companii de asigurari!
Cum de inspectorii de dauna au facut AVERE din salariul de 500 euro/luna in numai cativa ani?Cineva nu are curajul sa ridice covorul, chiar daca mirosul mizeriei de sub el a devenit insuportabil!