Vanzarile de masini noi au scazut cu 53% la cinci luni, romanii se indreapta masiv catre motoare pe benzina
Luna trecuta s-au vandut 15.123 de automobile noi, din care circa 13.300 autoturisme si restul vehicule comerciale si autobuze.
La cinci luni, Dacia are 28% din piata, urmata de Volkswagen cu o cota de 8,3% si Hyundai cu 8,1%. Apoi, in topul marcilor, incluzand si vanzarile de vehicule comerciale, urmeaza Renault cu 7,4%, Ford cu 5,9% si Skoda cu 5,6%.
Daca luam in calcul doar autoturismele, Dacia a scazut cu 47% mai putin in primele cinci luni, de la circa 32.000 de masini vandute anul trecut, la sub 17.000 anul acesta. Hyundai e o exceptie si a crescut cu 14%, la peste 5.200 de masini, in timp ce Skoda si Opel au scazut dur, cu 65%, respectiv 63%. Volkswagen si Renault au vandut peste 4.000 de masini in cinci luni, dar au scazut cu aproape 50% fata de perioada similara a anului trecut.
Cel mai vandut model de pe piata a ramas Logan sedan, cu aproape 11.000 de masini in cinci luni, urmat de Dacia Sandero, cu peste 3.200 si Logan MCV cu aproape 2.700. La categoria masini straine, Renault Clio detine sefia, cu aproape 2.500 de unitati, urmat de Kia Cee'd cu 2.100. Pe urmatoarele locuri sunt Hyundai Accent, Volkswagen Golf, Ford Focus si Skoda Octavia.
Vanzarile de SUV-uri au scazut cu 40% intre ianuarie si mai, spre 4.700 de masini, iar trei modele au trecut de 400 de unitati vandute: Renault Koleos, Hyundai Tucson si Volkswagen Tiguan.
In mai, romanii au optat intr-un procent foarte mare pentru masinile pe benzina. Astfel, din cele 13.336 masini noi vandute, 71% au fost pe benzina si restul diesel. La cinci luni, benzina detine 53% din piata.
Spre comparatie, in a cincea luna din 2008 s-au vandut peste 23.000 de masini noi, dintre care 61% pe benzina.
La capitolul vehicule comerciale de sub 3,5 tone, doua modele au reusit sa treaca de 400 de unitati vandute la cinci luni: Volkswagen Caddy si Mercedes benz Sprinter.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Acum se scumpeste din nou benzina si motorina...insa diferenta de pret e din nou in favoarea motorinei...
Parerea mea...cine ia un diesel...face o afacere mai buna daca tine mai mult masina.
In primul rand intretinerea e absolut coplesitoare. La asta se adauga calitatea motorinei de la noi.
Cum nici aia din petrol nu sunt prosti in momentul cand au vazut ca majoritatea au trecut la motorina au facut-o mai scumpa ca benzina.
Acum degeaba migreaza turma la benzina , ca baietii destepti din petrol cresc pretul dupa unde migreaza clentii.
La fel s-a procedat si cu motorina.
Benzina: +zgomot mic, +plaja mare de turatii, +pret mai mic la achizitie, -consum mare raportat la CP, -cuplu mic la turatie scazuta(fara turbo), etc
Motorina: +consum mic raportat la CP, +cuplu mare la turatii mici, +fiabilitate("tine"1,5-2x nr de Km de la benzinar), -trepidatii la relanti, - zgomot mai mare, -plaja de turatii ingusta, - pret mai mare la achizitie,etc
Cred ca aia in olanda si anglia sunt supermeni, nu?