Nemtii s-au aratat mai multumiti de masinile Dacia, decat de automobilele unor marci precum Volkswagen, Citroen, Renault, Fiat, Ford sau Opel in studiul JD Power care masoara satisfactia posesorilor de masini noi si intocmeste un clasament al marcilor. Dacia a terminat pe 13, din 27 de marci, putin sub media pietei, iar cei mai multumiti s-au aratat a fi posesorii de masini Daihatsu. Pe ultimele trei locuri in topul satisfactiei au terminat marcile Fiat, Smart si Chevrolet.

Organizatia independenta JD Power impreuna cu revista germana Auto Test au efectuat studiul de satisfactie a clientilor obtinand raspunsuri de la 16.200 de persoane care au raspuns la chestionare trimise pe internet. La studiu au participat oameni care au in medie de doi ani o masina noua si au fost rugati sa spuna cat de multumiti sunt de automobil pe mai multe categorii.

Astfel, factorul care a contribuit cel mai mult a fost atractivitatea masinii (32%), referindu-se la lucruri precum performanta, designul si confortul. Al doilea criteriu a fost calitate si fiabilitate, al treilea tine de costurile de posesie (22%), ce includ carburantul, asigurarea si service-ul, iar ultimul criteriu se refera la cat de multumiti au fost clientii de service (20% pondere in raportul final).

Dacia a primit 810 puncte si s-a clasat pe locul 13 in clasamentul marcilor, putin sub media generala de 814 puncte. Marca romaneasca e egala cu Volkswagen si a devansat branduri precum Seat, Nissan, Renault, Citroen, Hyundai si Ford. Cele mai slabe rezultate au fost obtinute de marcile Fiat (778 puncte), Chevrolet (775 puncte) si Smart (772 puncte).

Daihatsu, marca a grupului Toyota, a terminat pe primul loc in topul multumirii clientilor, cu 843 de puncte, urmata de Alfa Romeo, Mercedes - Benz, BMW, Audi si Toyota.

JD Power a facut si un top al modelelor pe clase, tot pe criteriul multumirii. La clasa mini a castigat Toyota Aygo, la clasa D a iesit pe primul loc Renault Laguna, la sedanuri premium a castigat Mercedes E Klase, iar la SUV-uri, clientii s-au aratat foarte multumiti de Nissan Qashqai.

Studiul cuprinde 113 modele de la 27 de marci. JD Power este o organizatie independenta care face astfel de studii pe cele mai importante piete auto ale lumii.

Studiul arata ca cei mai multumiti oameni nu sunt neaparat cei care detin cele mai scumpe masini si evident este subiectiv pentru ca si oamenii care au masini ceva mai ieftine au dat note mari.