Procedura de infringement: Comisia Europena cere Romaniei sa modifice legislatia privind aplicarea taxei de poluare
Conform legislatiei romanesti in vigoare din februarie 2009, autovehiculele din categoria EURO 4, cu o capacitate cilindrica de cel mult 2 000 cmc sunt scutite de plata taxei pe poluare in Romania daca se inmatriculeaza pentru prima data in orice stat din Uniunea Europeana in perioada 15 decembrie 2008 – 15 decembrie 2009. Aceeasi legislatie prevede totodata dublarea nivelului taxelor aplicabile altor autovehicule care fac obiectul acestei taxe.
Comisia Europeana crede ca "modul in care este formulata legislatia romaneasca pare a avea un efect protectionist la nivelul industriei nationale a autovehiculelor noi", se arata in comunicatul CE.
In conformitate cu jurisprudența constanta a Curtii de Justitie Europene, statele membre pot prevedea taxarea diferentiata a unor produse similare, cu conditia ca aceasta sa se bazeze pe criterii obiective si sa nu aiba ca efect protejarea productiei nationale. In opinia Comisiei, criteriul „primei inmatriculari” nu este o cerinta pe deplin obiectiva, deoarece nu tine seama de calitatea intrinseca a masinilor. In anumite cazuri, acestea ar putea duce la discriminarea masinilor de ocazie provenite din alte state membre.
In urma aplicarii cerintei de „ prima inmatriculare”, toate masinile noi inmatriculate in perioada stabilita de legislatia romaneasca, care intra direct pe piata masinilor de ocazie din aceasta tara, circula fara sa fie supuse acestei taxe. Pe de alta parte, masinile de o calitate asemanatoare, care urmeaza sa fie inregistrate in Romania in aceeasi perioada, dar nu pentru prima data, si care intra in concurenta directa cu produsele nationale, vor fi supuse unei taxe substantiale.
Daca nu primeste un raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate trece la a doua etapa a procedurii (emiterea unui aviz motivat) si, in final, poate prezenta cazul in fata Curtii de Justitie, subliniaza Comisia.
O taxa cu un istoric zbuciumat
Taxa de prima inmatriculare, introdusa in Codul Fiscal de la inceputul anului trecut, a devenit, din martie 2007, obiectul unei proceduri de incalcare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana. Formula de calcul a taxei propusa de Guvern a facut obiectul mai multor runde de negocieri cu reprezentantii Comisiei Europene, iar autoritatile de la Bucuresti au fost nevoite sa modifice formula de calcul, astfel incat aceasta sa fie conforma cu normele europene.
O alta revizuire a taxei, cea de-a treia, a fost facuta dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, la mijlocul lunii februarie 2008, o motiune simpla a PD-L prin care se cerea anularea taxei. Guvernul a luat in calcul prevederile motiunii si a adoptat, in primavara acestui an, o noua forma de calcul. Cu aceasta ocazie, taxa de prima inmatricularea a fost redenumita "taxa de poluare" si s-a aplicat incepand cu 1 iulie 2008. Noua formula de calcul, care prevedea o taxa mai mica pentru masinile vechi, a dus la cresterea importurilor de masini second-hand, concomitent cu scaderea vanzarilor de masini noi.
In replica, Guvernul a decis in luna noiembrie 2008 suspendarea aplicarii taxei auto pentru masinile noi Euro 4 care nu depasesc capacitatea cilindrica de 2000 cm cubi, in perioada 15 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009. Actuala taxa de poluare auto, redusa fata de valoarea triplata la sfarsitul anului trecut si dubla comparativ cu suma stabilita la momentul introducerii, in luna iulie 2008, a intrat in vigoare pe 19 februarie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei de urgenta a Guvernului.
Totusi, reprezentantii Ministerului Mediului declarau in primavara ca taxa de poluare auto ar putea disparea cel tarziu in toamna acestui an, urmand sa fie inlocuita de un impozit anual, calculat in functie de capacitatea cilindrica si emisiile de CO2.
In plus, pe piata s-a instaurant un fenomen de asteptare, care a blocat un timp piata masinilor second-hand, dar apoi si pe cea a masinilor noi, mai ales ca multi clienti au amanat achizitiile de masini in speranta ca vor plati mai putin.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
D-aia iese incurcatura asta de matze intotdeauna !
Cred ca atunci cind o traduc in engleza, oamenii normali din PPE fac eforturi mari sa inteleaga incirligatura din legile noastre !
tot ce face dacia se duce in franta la renault...
iar salariile sunt mizerabile, romanii lucreaza ca niste sclavi pe cateva sute de euro.
cand va aud cu protejarea daciei... imi vine rau
la urma urmei suntem intr-o economie de piata, unde castiga cel care stie cum sa-si atrage clientii. Nu sa-i obligi prin taxe de poluare sa cumpere numai anumite masini.
sa elimine taxa si vom avea toti de castigat,
de ce?
pentru ca e simplu:
- elimina taxa,
- romanii vor incepe sa-si aduca masini second
- dealerii si importatorii vor da faliment (pentru ca in ultimii ani au avut 200-300% profit, si acum nu au de gand sa renunte, abordeaza ideologia "mai bine vand 5 masini la pret mare si am profit urias, decat sa vand 50 masini la pret redus si cu profit redus evident)
- cei ramasi vor trebui sa taie din adaos, si sa vanda masini mai ieftine, si servicii mai calitative ca sa atraga clientii
nu mai ramane decat ca, conducatorii nostri dragi sa atraga cele 50 miliarde de euro pentru infrastructura si ca politia romana sa-si faca treaba cu eliberatul de permise la orice cretin!
pacat ca ultimele 2 sunt vise, dupa cum stim banii europeni sunt greu de furat si redirectionat catre buzunare private, spre deosebire de banul din buget.
de ce trec de rar masini cu defctiuni (autobuze< camioane si turisme ???!!! )
de ce cele gasite in trafic "rupte toate si scotand fum ca locomotivele cu abur nu sunt oprite (ridicat talonul si numerele ) de politia rutiera si sa-l amendeze pe cel ce a dat itp-ul la asa o masina. cand se v-a face acest lucru nu v-a mai fi asa aglomeratie pe sosele.....(aceste masuri se aplica cu scces in vest...la noi....se ia spaga nu talonul !!!)
... eu vad strazile pline de masini bengoase si soferi imbecili . Tu si probabil altii ca tine cu masini de bani gata traiti cu impresia ca toate masinile de care nu aveti loc , sunt jafuri si rable .
Mortii de pe sosele au drept cauza soferii !
N-am vazut masina fara sofer care sa provoace accidente .
Normal ar trebui sa aiba dreptul la masina numai cei de bani gata sau cei care concep sa se bage sclavi pe ani de zile pentru o masina ?
Nu numai ITP-ul sau RAR -ul ar trebui sa-si faca treaba corect ci noi toti romanii .
Pana si faptul ca tu reactionezi asa la ideea de aglomeratie arata ca nici tu nu ti-ai luat pe bune carnetul . (cum stai cu vizita medicala ? Dar psiho ?)
Ia uita-te pe strazi si vezi cum a crescut numarul masinilor inmatriculate in Bulgaria, vezi dupa aia ca tot aceleasi Dacii obosite, terminate, din anii '80, care trebuiau de mult timp casate, ne pun viata in pericol.
Eu zic ca foarte bine face UE ce face, si inteleg ca ar fi normal ca, daca pe guvernantii astia i-ar fi apucat intr-adevar grija de mediu, sa puna o taxa de poluare pe TOATE masinile care circula in tara asta, nu doar pe unele.
Cat despre romanii care lucreaza la Dacia si trebuie protejati, sa ma scuze, dar de asta nu mai pot eu. Si nici pe ei nu i-ar durea in vreun loc daca pe mine ma da maine afara, mie de ce mi-ar pasa? Ca sunt roman si trebuie sa-i apar? Auzi, da' ma lesi?
In opinia Comisiei, criteriul „primei inmatriculari” nu este o cerinta pe deplin obiectiva, deoarece nu tine seama de calitatea intrinseca a masinilor.
Cu alte cuvinte, nu se tine seama de cit anume polueaza masina respectiva.
Si, dupa ce termini cu aia de la Dacia, vezi ca sint multi alti romani care lucreaza in diverse parti si trebuie si aia protejati.
Sau facem altfel: introducem o taxa pe poluarea umana. Cum ai respirat si ai produs dioxid de carbon, pac! 1 leu. Ai facut caca? E mai scump, ca pute: 2 lei. O sa zici ca astea sint nevoi fiziologice si nu pot fi impozitate la fel cu un produs de lux cum e masina. Ai dreptate! Atunci sa se puna taxa pe flatulatii, ca poti sa traiesti si fara sa-ti dai aere (exact cum poti si fara masina).
Hai sa punem in balanta:
- Importul de masini SH face ca un numar mai mare de cetateni sa-si permita un nivel de trai mai decent , creste consumul de consumabile , asigurari , taxe si impozite . Cetatenii de la sat se misca si ei . Per ansamblu cresterea mobilitatii duce la inviorarea economiei.
-Dezavantajul ? Spune-l tu ! Ca exista pe sosele masini mai vechi ? Si ce daca ? Uita-te la stiri si vei afla ca accidentele au drept cauza oamenii . N-am auzit de nici un accident cauzat de varsta masinii !!!
Poluare ? Vad si acum niste camioane mari ce scot nori uriasi de fum . O masinuta cu carburatorul bine reglat nici nu face fum. Cand e scoasa din uz e o sursa de fier vechi , adica nu e chiar gunoi !
Cui foloseste ?
1Statului care nu mai stie de unde sa scoata bani -pe care apoi ii risipeste cu inconstienta
2 Producatorului Reno din Romania- sa nu-i scada vanzarile pe Romania.
3 Vanzatorilor de masini noi - si Tariceanu are o firma de masini , dar si altii .
Au de castigat cativa bogati si direct interesati si de pierdut avem noi toti , ca tara .
Cu ce ar deranja ca Gh. are o masina mai veche ? Arata mai rau ca daciile paraginite de pe strazi ?
Avand in vedere:
concluziile analizei gradului de adancire a crizei financiare si economice in luna octombrie, care releva o scadere importanta a pietelor auto si a productiei industriei furnizoare, precum si masurile de sustinere a sectorului de automobile, afectat de criza financiara internationala;
faptul ca Guvernul Romaniei se preocupa de luarea masurilor care sa asigure pastrarea locurilor de munca in economia romaneasca, iar la un loc de munca in industria constructoare sunt 4 locuri de munca in industria furnizoare, tinand cont de faptul ca toate aceste elemente constituie situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata si totodata avand in vedere ca aceste elemente vizeaza interesul public si constituie situatii de urgenta si extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_masuri_taxa_poluare_autovehicule_218_2008.php
retoric intreb: ce merita nemernicii de guvernanti?
s-o avem si noi capitala la Berlin, pe doamna Merkel ca lider si sa ne putem inmatricula masinile in 30 de minute cu 60 EUR
Imbogatim cativa baroni si credem ca protejam industria nationala...hai sa ne gandim putin inainte sa tragem concluzii, ca doar avem atatea exemple (vezi petrom).
Pe de alta parte, impozitul pe proprietati (in special pe cele mari si valoroase) va trebui si el sa creasca. Daca Ioana Basescu, care si-a cumparat un apartament de EUR 800.000, ar plati un impozit de 1% (adica EUR 8.000) pe an, atunci statul si-ar putea recupera mai usor investitia in infrastructura facuta in Baneasa si ar avea bani si pentru alte proiecte, in zone mai defavorizate social.