Toyota va construi pentru Aston Martin un model de clasa mini bazat pe automobilul iQ lansat de japonezi foarte recent in Europa, scrie Automotive News. Conceptul se va numi Aston Martin Cygnet si va fi bazat pe iQ, cel mai mic model Toyota, masina de trei metri lungime care in tara costa de la 13.000 euro.

Masinuta Aston Martin va fi lansata si in Europa, desi inca nu s-a anuntat cand. Producatorul spune ca designul va fi diferit de iQ, masina despre care Toyota spune ca este cel mai mic model de patru locuri prezent pe piata.

Intrarea Aston Martin in clasa mini este o surpriza, mai ales ca marca este cunoscuta pentru masinile super-sportive din filmele cu James Bond.

Aston Martin a apartinut de Ford intre 1994 si 2007, insa de acum doi ani e detinuta de fondurile kuweitiene de investitii Investment Dar si Adeem Investment si de afaceristul britanic John Sinders. Aston Martin estimeaza ca va vinde pe plan mondial intre 4.500 si 5.000 de masini anul acesta si se bazeaza mult pe tarile din zona Golfului. Compania a produs anul trecut 6.200 de masini si a vandut 5.000. Modelul de top este DBS care la 240.000 euro costa dublu fata de modelul V8 Vantage.

Micul iQ costa in Romania intre 13.000 euro si 16.800 euro si e disponibil fie cu motorul de 68 CP, fie cu cele de 101 CP.