Ministerul Transporturilor din Japonia cauta solutii pentru ca masinile hibride sa fie mai zgomotoase cand ruleaza doar cu motorul electric, dupa ce pietoni distrati sau cu deficiente de vedere au fost accidentati de masini pe care nu le-au auzit cand vin din cauza motorului extrem de silentios, scrie AFP. Solutia ar fi un semnal sonor care sa-i avertizeze pe oameni ca se apropie o masina electrica.

Ministerul a luat chestiunea in serios si a pus la lucru o comisie de experti care sa gaseasca modalitatea prin care masinile care ruleaza cu motor electric sa fie detectate de pietoni. La viteze mici multe masini hibride merg exclusiv cu motorul electric care face foarte putin zgomot, iar asociatii ale persoanelor cu deficiente de vedere s-au plans ca numarul accidentelor a crescut.

Ministerul Transporturilor ar putea impune constructorilor sa instaleze pe masinile electrice dispozitive de avertizare, cum ar fi semnale sonore (mesaj vocal , melodie sau sunet "sintetic" al motorului) pentru a-i preveni pe pietoni si biciclisti ca se apropie o masina care merge exclusiv cu motorul electric.

Pe unele camioane din Japonia a fost instalat un sistem de atentionare prin mesaje vocale care sunt emise cand vehiculul o ia la stanga sau la dreapta. Pana la finele anului autoritatile vor decide ce vor face in privinta masinilor hibride al caror numar creste puternic.