General Motors Corp va anunta vineri iesirea de sub protectia legii falimentului, odata cu vanzarea celor mai bune active ale companiei catre "un nou GM", controlat de stat. Directorul general GM, Fritz Henderson, va sustine o conferinta de presa la ora locala 9 (13 GMT), la sediul de la Detroit al societatii, informeaza Agentia France Presse.

In ciuda a peste 850 de obiectii aduse de creditori si a apelului depus de familia unei victime intr-un accident auto, o instanta judecatoreasca a aprobat joi, cu decizie definitiva, planul de restructurare al General Motors. Ca atare, cele mai bune active GM vor fi vandute "noului GM", o companie ce va fi sustinuta de zeci de miliarde de dolari de la guvernele SUA si Canada. Restul activelor, considerate neprofitabile sau toxice, vor ramane in faliment in proprietatea vechii companii, pentru a fi lichidate.

Guvernul american va detine un pachet majoritar de 60,8% din actiunile "noului GM", in schimbul unor ajutoare de 50 miliarde de dolari. Statul canadian va detine 11,7%, sindicatul auto UAW - 17,5%, iar creditorii - 10% din actiuni, in schimbul anularii unor datorii de 27 miliarde dolari.

General Motors este al doilea producator mondial de autovehicule in anul 2007, dupa Toyota, desi fusese cel mai mare constructor de masini timp de peste jumatate de veac.

Noul GM va fi o companie mai mica si mai flexibila, dupa ce a renuntat la mai multe zeci de mii dintre angajatii vechiului GM, a eliminat sau a scos la vanzare unele marci, a inchis mai multe uzine si a modificat prevederile contractelor de munca, totul pentru a reduce costurile.

General Motors continua sa negocieze vanzarea brandurilor sale non-core si a altor active, inclusiv a diviziei din Europa - Opel. Grupul a semnat recent acorduri preliminare pentru vanzarea Saab catre producatorul suedez de automobile de lux Koenigsegg, a marcii Hummer catre un consortiu chinez, si a diviziei Saturn catre un lant de dealeri auto din SUA. In schimb, brandul Pontiac va disparea in urmatoarele luni, cum s-a intamplat cu Oldsmobile.