Comisia Europeana a dat unda verde autoritatilor de la Budapesta pentru a acorda ajutoare de stat in valoare de 111,5 milioane euro companiei Daimler care va construi o uzina Mercedes intr-o regiune defavorizata, scrie AFP. Este vorba de uzina pentru care si Romania a fost mult timp in cursa, dar nemtii au decis sa investeasca cele 600 milioane euro in tara vecina, atrasi de infrastructura moderna si de promptitudinea autoritatilor.

Proiectul "contribuie la dezvoltarea unei regiuni defavorizate a Ungariei", spune comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes. Ajutorul consta intr-o subventie directa dar si intr-un impozit preferential aplicat companiei germane care va construi o uzina Mercedes in regiunea Dél-Alföld, unde somajul este extrem de mare comparativ cu restul tarii, iar nivelul de trai este inferior altor regiuni.

Mercedes va investi 548,5 milioane euro in uzina care ve avea 2.500 de angajati si va produce doua noi modele. In plus, Mercedes va primi un ajutor de 800.000 euro cu care va conecta locul viitoarei fabrici la reteaua feroviara nationala.

Uzina va fi construita la Kecskemét, 80 de km sud-est de Budapesta, in regiunea Puszta, langa autostrada M5 care strabate Ungaria de la nord la sud. Din 2012 vor fi construite noi vehicule din seriile A si B, care vor fi fabricate si in Germania, la Rastatt, unde nemtii vor mai pompa alte 600 milioane euro.

Pana la anuntul care confirma ca Ungaria a fost aleasa, presa a speculat enorm pe tema locului unde nemtii vor ridica fabrica. Au fost pe rand date ca sigure zone precum Cluj sau Timisoara, apoi Polonia a preluat sefia, dar in final au castigat vecinii de la vest. Premierul maghiar declara ca la alegerea Ungariei a contribuit si infrastructura rutiera moderna din zona localitatii Kecskemet, dar si rapiditatea si exactitatea cu care autoritatile ungare au oferit informatii celor de la Daimler.