Compania indiana Tata Motors a livrat vineri catre clienti primele masini Nano, la patru luni dupa lansarea oficiala. Intr-un cadru festiv la Mumbai primul client a primit cheile masinii din mana sefului grupului Ratan Tata. Numele primilor 100.000 de oameni care-si vor vedea masinile au fost decise prin tragere la sorti, dar unii vor vedea micul vehicul abia peste un an si jumatate.

Micul Nano costa intre circa 2.300 dolari si 3.800 dolari (varianta cu aer conditionat si geamuri electrice). S-au primit peste 200.000 de comenzi ferme, din care jumatate pentru versiunea cu maxime dotari si o cincime pentru cea mai ieftina.

Masina are motor de 0,6 litri, 35 CP, viteza maxima este de 105 km/h, iar cu un litru de benzina poate merge in medie 23,6 km.

Nano e disponibila in trei variante de echipare. Prima este cu adevarat "cheala", dar ieftina, a doua are incalzire, aer conditionat, iar clientii pot alege intre cinci variante de culori. La varianta cu dotari maxime exista geamuri fata actionate electric, inchidere centralizata, faruri de ceata, suport de pahare, punct pentru incarcarea telefonului mobil si spoiler spate.

Indienii vor ca in 2011 Nano sa ajunga si in Europa, insa cu o versiune modificata fata de India, cu 20 de cm mai lunga si posibilitatea de a face fata testelor de impact.

Tata Motors a lansat Nano cu intarziere in India, iar productia poate acoperi doar o mica parte din comenzi. Anul acesta vor putea fi produse doar 60.000 de masini, astfel ca unii isi vor vedea vehiculele comandate abia la finalul lui 2010.

Tata Motors are mari probleme cu acest proiect, masina trebuia lansata inca de anul trecut, dar dupa protestele violente ale fermierilor suparati ca li s-au luat cu forta pamanturile, compania a fost fortata sa renunte la o uzina care era aproape gata in regiunea West Bengal.