Ford Motor Company, singurul mare producator auto american care nu a cerut intrarea sub protectia legii falimentului - a anuntat profit net de 2,26 miliarde dolari pentru trimestrul al doilea din 2009, dupa ce a beneficiat de pe urma restructurarii unei datorii de 3,4 miliarde dolari. Vanzarile pe plan mondial au fost cu 11 miliarde dolari mai mici, scriu agentiile internationale de presa.

Situatia Ford s-a imbunatatit mult, iar producatorul a reusit sa obtina un profit net de 2,26 miliarde dolari, dupa ce acum un an afisase pierderi de 8,7 miliarde dolari. Profitul se datoreaza insa unor beneficii de 3,4 miliarde dolari in urma reducerii unor datorii, dupa ce in martie compania a vandut si cumparat actiuni pentru a-si reduce datoriile cu 7,7 miliarde dolari.

Fara aceste elemente exceptionale producatorul a afisat pierderi operationale de 424 milioane dolari, situatie ameliorata fata de pierderile de 609 milioane dolari de acum un an.

In trimestrul aprilie-iunie Ford a vandut in valoare de circa 27,2 miliarde dolari, cu 11 miliarde mai putin comparativ cu perioada similara din 2008. Si vanzarile de automobile pe plan mondial au scazut cu 390.000 de unitati, spre 1,17 milioane vehicule.