Conducerea Volkswagen a aprobat joi planul prin care va prelua treptat producatorul auto Porsche care insa va ramane independent in noul grup integrat VW - Porsche care se va forma, scrie AFP. Volkswagen si Porsche vor forma un grup cu 378.000 de angajati, productie anuala de 6,4 milioane de masini si vanzari de 120 miliarde euro.

In prezent, Porsche detine 51% din Volkswagen, dar lucrurile se vor schimba, iar VW va prelua in mai multe etape Porsche, urmand ca cele doua companii sa formeze un grup auto integrat cu un total de zece marci, in care Porsche isi va pastra independenta.

Volkswagen va prelua Porsche intr-un proces de mai multe etape si un plan detaliat al proiectului va fi prezentat de Volkswagen pe 13 august. In plus, VW a anuntat ca statul Qatar va prelua 17% din actiunile sale, devenind cel de-al treilea actionar al VW al carui actionar principal este in prezent Porsche (51%), urmat de landul german Saxonia Inferioara (20%). Statul Qatar va cumpara actiuni si la Porsche care a anuntat joi ca-si va majora cu cinci miliarde euro capitalul social.

Martin Winterkorn, CEO al Volkswagen spune ca ambii producatori vor avea de castigat din aceasta alianta. Cele doua companii anuntasera inca de pe 6 mai ca vor sa fuzioneze, insa au intervenit neintelegeri pe tema reducerii datoriilor de 10 miliarde euro pe care Porsche le-a acumulat cumparand actiuni la VW.

Joi, seful Porsche, Wendelin Wiedeking a decis sa se retraga dupa 16 ani, lasand cale libera fuziunii.

Volkswagen si Porsche vor forma un grup cu 378.000 de angajati, productie anuala de 6,4 milioane de masini si vanzari de 120 miliarde euro. Aportul Porsche va fi totusi redus, deoarece are 12.000 de angajati, de 30 de ori mai putin decat VW.

Wendelin Wiedeking care a condus Porsche din 1993 si pana in prezent avea un salariu anual de circa 80 milioane euro si a primit o plata compensatorie la plecare de 50 milioane euro, din care jumatate vor merge in scopuri caritabile.