Nissan a prezentat modelul Leaf, primul sau vehicul 100% electric destinat productiei de serie, masina care nu e gandita a fi de nisa ci vrea sa concureze cu multe modele de dimensiuni similare de pe piata. Producatorul spune ca lansarea se va produce peste un an si ceva, autonomia este de pana la 160 km, viteza maxima e de circa 140 km/h, iar timpul standard de incarcare e de opt ore.

Hatchback-ul Nissan Leaf va fi comercializat de la finele lui 2010 in Japonia, America de Nord si Europa si desi producatorul nu a anuntat pretul, presa speculeaza ca ar putea fi sub 25.000 euro. Masina are o baterie de 270 kg formata din 48 de module litiu-ion, ceea ce ii va da o putere echivalenta cu 108 CP.

Masina ar trebui sa aiba o autonomie de 160 km, viteza maxima 140 km/h, acceleratie 0-100 km/h in sub zece secunde. Emisiile poluante lipsesc.

Pe de alta parte, Nissan va avea o politica inedita in ceea ce priveste bateria, deoarace aceasta nu va fi inclusa in costul initial al masinii si practic va fi inchiriata utilizatorului care va plati o taxa lunara. Daca un cumparator ar plati si bateria cand cumpara masina, costul vehiculului ar creste cu circa 7.000 euro, astfel ca Nissan va inchiria bateria utilizatorilor care vor plati cam 120 euro lunar pentru ea.

Incarcarea la o priza standard dureaza opt ore, insa vor fi puse si incarcatoare speciale care in jumatate de ora duc bateria la un nivel de 80%.

Nissan ar vrea ca in 2012 sa produca 100.000 de masini electrice pe plan mondial, iar pana atunci pretul lui Leaf ar putea sa scada, mai ales ca pe piata vor veni modele concurente cum ar fi Chevrolet Volt/Opel Ampera de la General Motors.