Politia din Coreea de Sud a intervenit cu elicoptere si trupe speciale pentru a evacua uzina producatorului auto Ssangyong unde cateva sute de muncitori protesteaza de doua luni si au ocupat cladirile. Fortele de ordine au evacuat aproape toate cladirile, in afara de atelierul de vopsitorie, scrie Reuters. Ssangyong e in restructurare judiciara si lichidarea este tot mai aproape.

Compania anuntase ca pentru a se redresa trebuie sa renunte la o treime din cei 2.600 de anagajati, iar anuntul a starnit furie astfel ca 600 de muncitori ocupa de 70 de zile principalele cladiri ale uzinei din Pyeongtaek, situata la 80 km de Seul. Protestele au blocat si productia, iar pierderile companiei au trecut de 250 milioane dolari din cauza situatiei.

Fortele de ordine au descins pe acoperisurile cladirilor si apoi au evacuat cladirile ocupate de muncitorii concediati. Toate cladirile au ajuns sub controlul Politiei, cu exceptia atelierului de vopsitorie unde protestatarii ameninta ca vor da foc unor materiale inflamabile.

Sindicatul Ssangyong cere ca guvernul sa ajute financiar compania aflata intr-o foarte grava situatie, insa autoritatile au refuzat. Ssangyong e intr-o situatie foarte delicata, de mai bine de un an se afla sub administrare judiciara, iar lichidarea nu e departe.

Cel mai mic producator auto coreean are ragaz pana la mijlocul lui septembrie sa prezinte un plan de supravietuire, dar daca totul va esua lichidarea e unica solutie, urmand ca activele sa fie vandute iar creditorii sa-si recupereze macar o parte din datorii.

In Romania s-au vandut in primele sase luni ale anului trecut 83 de masini Ssangyong, iar in primul semestru al anului curent 74 de masini.