Consiliile de supraveghere ale constructorilor germani de automobile Volkswagen si Porsche au anuntat joi ca au aprobat un plan de fuziune pe etape, ce se va incheia in 2011. Potrivit acordului, Volkswagen va prelua 42% din Porsche AG, filiala detinuta 100% de Porsche Automobil Holding SE, pana la finalul anului 2009, pentru 3,3 miliarde de euro.

Potrivit unui comunicat citat de AFP, valoarea constructorului Porsche este estimata la 12,4 miliarde de euro. Porsche va ramane "marca independenta", pastrandu-si inclusiv sediul binecunoscut de langa Stuttgart. Va deveni, insa, a zecea marca a grupului Volkswagen, cel mai mare constructor auto european si care incearca sa devina lider mondial si sa-i intreaca pe japonezii de la Toyota.

Volkswagen si Porsche vor forma un grup cu 378.000 de angajati, productie anuala de 6,4 milioane de masini si vanzari de 120 miliarde euro. Un plan detaliat al noului proiect va fi prezentat in saptamanile urmatoare, se arata in comunicatul consiliului de supraveghere al Volkswagen.

Cele doua companii anuntasera inca de pe 6 mai ca vor sa fuzioneze, insa au intervenit neintelegeri pe tema reducerii datoriilor de 10 miliarde euro pe care Porsche le-a acumulat cumparand actiuni la VW.