Guvernul german condus de Angela Merkel a luat in discutie, miercuri, finalizarea unui plan care prevede introducerea in circulatie, pana in anul 2020, a unui milion de masini electrice, informeaza AP.

Planul urmareste acordarea de "stimulente financiare" incepand din 2012, pentru a sprijini vanzarea de masini electrice. Detaliile financiare ale planului urmeaza sa fie discutate in toamna acestui an.

"Programul este destinat sa aiba un impact pozitiv in ceea ce priveste deciziile investitionale, sa le acorde producatorilor siguranta si sa sprijine vanzarea de masini electrice", sustine documentul.

AP precizeaza ca producatorii auto germani incearca sa-i ajunga pe concurentii lor asiatici in acest domeniu.

Volkswagen AG a anuntat ca spera sa introduca primele masini electrice pe piata in 2013, in timp ce Daimler AG lucreaza cu californienii de la Tesla Motors Inc. in dezvoltarea unor baterii de masina mai bune, precum si a unor sisteme electrice de directie pentru vehicule.

Opozitia ecologista a criticat planul, afirmand ca el se concentreaza doar pe automobile electrice, insistand ca toate masinile care folosesc energia alternativa trebuie sa primeasca fonduri.

La inceputul acestei luni, presedintele american Barack Obama a anuntat acordarea de ajutoare federale de 2.4 miliarde de dolari pentru dezvoltarea generatiei urmatoare de masini electrice si baterii in SUA.