Linistita insula Samoa din Pacific e zguduita de manifestatii fara precedent din cauza faptului ca autoritatile vor ca de pe 7 septembrie pe drumurile publice sa se circule pe partea stanga, nu pe dreapta ca pana acum. Ghana, in 1974, a fost ultima tara care a mai facut schimbarea, dar autoritatile din Samoa spun ca miscarea va ajuta piata masinilor second - hand, facandu-i pe cetatenii statului Samoa care traisesc in Australia si Noua Zeelanda sa trimita masinile in tara.

Dupa ce Samoa a fost pentru putin timp sub dominatie germana acum un secol in tara din Pacific se circula pe partea dreapta, dar guvernul vrea sa schimbe asta, spre supararea cetatenilor. Proteste fara precedent au zguduit capitala Apia. Multi se tem ca numarul de accidente va creste spectaculos, iar operatorii de autobuze nu vor sa-si modifice vechiculele astfel incat usile sa fie pe stanga. Ei spun ca ar costa mult, iar modificarea nu are nicio justificare.

Protestatarii vor sa faca o campanie de nesupunere publica, sa modifice noile marcaje rutiere si sa blocheze traficul daca va fi nevoie.

Guvernul spune insa ca modificarea va determina cetateni ai statului Samoa care traiesc in Australia si Noua Zeelanda sa aduca in tara natala masini second-hand cu volanul pe partea dreapta. Circa 170.000 de cetateni ai statutului Samoa locuiesc in aceste doua tari, iar Guvernul spune ca schimbarea va face ca masinile sa fie mai ieftine. Multi spun insa ca e o greseala, iar automobilele cu volan pe partea stanga nu vor mai valora aproape nimic.

In prezent in Samoa parcul auto este format mai ales din SUV-uri americane cu volan pe stanga.