Ford a inceput marti, la Craiova, productia vehiculului utilitar Transit Connect, iar primul lot de masini va ajunge la dealerii din Romania, a spus John Fleming, seful Ford Europa. Loturile urmatoare vor fi exportate catre tari din Europa Centrala si de Est, iar in viitor va incepe si productia unui autoturism de clasa mica, diferit de Fiesta si Ka, a mai spus Fleming.Productia Ford va fi, anul acesta, de maxim 2.000 de unitati, iar la anul va ajunge in jurul a 20.000 - 30.000 de unitati.

Seful Ford Europa a adaugat ca producatorul american isi va respecta planurile, urmand sa ajunga la un total de 7.000 de angajati, fata de 3.900 in prezent, iar productia anuala va ajunge la 300.000 de automobile si tot atatea motoare.

Versiunea care este produsa la Craiova este superioara modelului vandut in prezent pe pietele mondiale.

Deocamdata, Transit Connect este asamblat la Craiova cu seturi de piese aduse de la fabrica Ford din Turcia, deoarece sectia de caroserii a uzinei romanesti va fi gata spre finalul acestui an, iar atelierul de vopsitorie in primul trimestru din 2010. Dupa acest termen, autoturismele vor fi construite in intregime in Romania.

Seful Ford Europa a spus ca productia va fi mica, anul acesta, si din cauza crizei de pe piata vehiculelor utilitare din Europa, care s-a injumatatit.

Productia de motoare va incepe in 2011 cu un propulsor de cilindree mica si consum redus ce urmeaza a fi instalat pe modelele gamei Ford din Europa.

Cel mai probabil in 2010 va incepe si productia unui model de autoturism de clasa mica, uzina din Oltenia fiind prima din lume care va produce noua masina.

Fleming nu a dorit sa dea informatii suplimentare despre noul model, insa a precizat ca nu va fi vorba despre Fiesta sau Ka. El a adaugat ca va fi un model dintr-un segment nou, care apoi va fi exportat pe pietele europene.

Intrebat daca este posibil ca productia modelului Ford Focus sa fie mutata de la o uzina din Occident la Craiova, Fleming a precizat ca nu exista planuri in acest sens.

Fleming le-a urat la multi ani, in limba romana, celor care isi serbeaza astazi ziua onomastica si si-a exprimat speranta ca investitia de la Craiova va contribui la dezvoltarea industriei in regiune.

Ford a mai produs vehicule in Romania in 1936, intr-o uzina din Bucuresti.

In prezent, modelul de utilitara Transit Connect care se comercializeaza pe piata romaneasca se vinde la preturi cuprinse intre 14.000 si 15.600 euro.