Piata masinilor noi se va injumatati anul acesta, spre un nivel de 130.000 de masini, iar la anul e foarte posibil ca nivelul sa ramana acelasi, a spus Brent Valmar, vicepresedinte APIA, la evenimentul de lansare al Porsche Panamera. El a adaugat ca unii importatori au oferit reduceri aberant de mari in primul semestru, din asta pierzand toata lumea, inclusiv clientii, deoarece valoarea reziduala a masinilor scade puternic.

"Prognoza noastra este ca se vor vinde 130.000 de autoturisme noi anul acesta si cred ca acest nivel este rezonabil si anul viitor", spune vicepresedintele APIA. El considera ca cifrele pe august sunt dezastruoase, iar in ultimele luni s-au inchis puncte de lucru ale dealerilor in diverse orase unde acestia "nici nu pierdeau dar nici nu castigau".

Valmar spune ca mai ales retelele mari vor avea probleme in special daca au datorii, iar o piata care scade ii obliga pe jucatori sa-si reduca motoarele pentru a se adapta la ea, iar asta implica si disponibilizari. Totusi, Valmar spune ca piata a cam atins minimul si incepe sa se stabilizeze.

"In prima jumatate a anului au fost practicate, dintr-o nevoie naturala de a lichida stocurile, niste niveluri de pret aberante, iar dintr-un pret gresit la vanzarea unei masini are toata lumea de pierdut: importatorul, care nu poate sa se descurce cu marjele obtinute, distribuitorul, pentru ca nu-si mai poate acoperi necesarul de lichiditati, dar, paradoxal si cumparatorul pentru ca masina lui nu mai valoreaza mai nimic dupa degradarea valorilor reziduale.

Valmar spune ca e o idee buna ca in programul Rabla sa se permita retragerea din piata a trei masini pentru una noua deoarece sunt tot mai multi posesori de rable care-si pot permite sa dea restul de bani pana la una noua. El atrage atentia insa ca sistemul voucherelor, ce urmeaza a fi introdus la anul, ar putea fi speculat de falsificatori, asa ca ar trebui sa aiba elemente foarte bune de securitate.