General Motors va vinde Opel catre consortiul condus de canadienii de la Magna International, a anuntat joi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, citata de AFP.

"Consiliul de administratie al GM a decis sa vanda Opel Magna. Aceasta decizie ma bucura foarte mult", a declarat cancelarul.

General Motors (GM) a precizat ca va vinde 55% din partile sociale pe care le detine in filialele europene Opel si Vauxhall consortiului Magna/Sberbank, urmand sa pastreze in continuare 35% din actiuni.

10% din actiuni vor fi propuse spre vanzare angajatilor celor doua companii.

"Consiliul de administratie sustine oferta facuta de consortiului Magna si Sberbank pentru cumpararea unui pachet majoritar in filialele europene Opel/Vauxhall", afirma gigantul american, intr-un comunicat.

"Mai multe aspecte-cheie nu sunt inca finalizate", printre ele figurand negocierile cu sindicatele privind restructurarea activitatilor si finalizarea unui ajutor financiar din partea Berlinului.

Decizia vine pe fondul unei stari de nervozitate creata de faptul ca GM a amanat de mai multe ori anuntarea unui castigator.

Magna International s-a aliat cu banca rusa Sberbank si cu producatorul de automobile GAZ din Rusia care ar putea in viitor sa construiasca masini Opel.

In ultimele zile s-a creat o stare de nervozitate in Germania, dupa ce au aparut tot mai multe zvonuri care indicau posibilitatea ca GM sa pastreze Opel, ceea ce ar fi insemant inchiderea mai multor uzine.

GM a tot amanat luarea unei decizii, din cursa pentru Opel au iesit nume mari, cum ar fi producatorul Fiat, iar in "finala" au ramas cei de la Magna si fondul belgian de investitii RHJ.

Opel are 25.000 de angajati in Germania, iar autoritatile sunt dispuse sa acorde ajutoare de cateva miliarde de euro daca se fac cat mai putine concedieri. Magna este compania preferata si de statul german.