Rusia a iesit castigatoare si va primi tehnologie moderna, urmand ca Opel sa inceapa in viitor productia la uzina GAZ detinuta de miliardarul Deripaska, scrie presa rusa la o zi dupa ce General Motors a fost de acord sa cedeze 55% din Opel catre consortiul Magna - Sberbank. Ziarele mai scriu ca GM nu prea ar fi dorit ca tehnologia Opel sa ajunga pe mainile rusilor si atrag atentia ca General Motors va fi in continuare influenta, noteaza AFP.

"Cel mai controversat moment al negocierilor a fost chestiunea legata de proprietatea intelectuala a Opel si de tehnologiile sale. GM nu a vrut sa le cedeze noilor proprietari, dar a facut concesii", scrie Vedomosti. De aceeasi parere este si Kommersant care scrie ca GM nu prea voia ca tehnologiile marcii germane sa ajunga la GAZ, firma miliardarului Deripaska. E de asteptat ca Opel sa inceapa pe viitor productia la uzina GAZ din Nijni Novgorod, chiar daca nimic nu e confirmat.

"Opel vine in Rusia!" titreaza ziarul economic RBK si adauga ca intreaga industrie auto rusa astepta acest rezultat, mai ales ca e una din putinele vesti bune din domeniu. Piata rusa crestea inainte de criza cu peste 50% anual, insa anul acesta s-a injumatatit si e amenintata de concedieri masive.

Ziarele remarca insa ca exista si riscuri in aceasta tranzactie, deoarace GM va detine 35% din Opel si va avea o influenta puternica, astfel incat Magna nu va fi libera sa ia ce decizii doreste, noteaza Kommersant.